Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Budite na oprezu dok berete vrganje - posebno pazite na ovu gljivu koja sliči na njega

Uvijek treba biti na oprezu kad su gljive u pitanju
D.D. / Foto: Pixabay27. rujna 2025. 17:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

S prvim ozbiljnijim jesenskim kišama, šume se pune ne samo mirisima vlažne zemlje i lišća, nego i - gljivama. Među njima se posebno ističe jedna: vrganj, možda i najomiljenija i najcjenjenija gljiva kod nas. Njegov čvrst mesnati klobuk, blag miris i bogat okus čine ga neizostavnim dijelom brojnih jesenskih recepata, od rižota do sušenja za zimnicu.

Ali prije nego završi na tanjuru - treba ga znati naći, prepoznati i, naravno, razlikovati od otrovnih dvojnika, piše Index.

Kad počinje sezona vrganja?

Sezona berbe vrganja u Hrvatskoj počinje već u lipnju, ali najbogatiji mjeseci su kolovoz, rujan i listopad, ovisno o vremenskim uvjetima. Vrganji vole toplu zemlju i vlagu, pa je idealna kombinacija nekoliko kišnih dana nakon duljeg toplog razdoblja.

Vrganji rastu u listopadnim i crnogoričnim šumama, a posebno ih vole bukva, hrast, bor i smreka. Najčešće ih se može naći uz rubove šuma, staza i proplanka, ali i dublje u šumi, u simbiozi s drvećem.

Postoji više vrsta jestivih vrganja: pravih (Boletus edulis), ljetnih (Boletus aestivalis) i borovih (Boletus pinophilus). Svi su jestivi i izuzetno cijenjeni u gastronomiji.

Kako prepoznati pravi vrganj - i izbjeći otrovne dvojnike?

Pravi vrganj ima čvrstu, mesnatu stapku, najčešće svijetlu sa smeđkastim mrežastim uzorkom. Klobuk mu je smećkast, suh i baršunast, a kad se prereže, meso ostaje bijelo i ne mijenja boju - što je jedna od ključnih karakteristika. S donje strane klobuka nalaze se cijevčice, a ne listići, i one su kod mladih primjeraka bijele, kasnije žute, pa zelene.

Najveća opasnost dolazi od lažnih vrganja (npr. Boletus satanas - sotonin vrganj), koji imaju crvenkastu ili narančastu boju na stapki i često mijenjaju boju mesa pri dodiru ili rezanju (poplave ili pozelene). Ti su znakovi upozorenje i znak da gljivu ne treba brati.

Za početnike se preporučuje brati isključivo vrganje koje 100 % prepoznaju - ili gljive odnijeti na determinaciju u jedno od gljivarskih društava, kojih u Hrvatskoj ima više.

I važna stvar za kraj: vrganje nikad ne čupajte, nego ih režite oštrim nožem pri dnu stapke, kako biste očuvali micelij i omogućili daljnji rast. Uvijek ih berite u pletene košare, nikako u plastične vrećice - jer se gljive lako “zapare” i postanu opasne za konzumaciju.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
4
Nice
33
What?
3
Laž
7
Sad
7
Mad
11
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.