Prema novom koeficijentu razvijenosti Grad Supetar je 3. grad po razvijenosti u Splitsko – dalmatinskoj županiji, odnosno šesta jedinica lokalne samouprave u županiji kada se gledaju i općine i gradovi.

Novi indeks razvijenosti jedinica lokalne samouprave

Prošlog tjedna na snagu je stupio novi Zakon o regionalnom razvoju kojeg je Saboru predložila Vlada Republike Hrvatske. Jedan od glavnih razloga izmjena postojećeg zakona je novi indeks razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Indeks razvijenosti je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te isti služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći.

Pokazatelji na temelju kojih se izračunava novi indeks razvijenosti su sljedeći:

1. stopa nezaposlenosti
2. dohodak po stanovniku
3. proračunski prihodi jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku
4. opće kretanje stanovništva
5. stupanj obrazovanja
6. indeks starenja.

Novim indeksom razvijenosti Grad Supetar se svrstao u najrazvijeniju, 8. kategoriju to jest na visoko 43. mjesto od ukupno 556 gradova i općina u Hrvatskoj.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Supetar se nalazi među tri najrazvijenija grada, iza Grada Hvara i Grada Makarske, a od ukupnih općina i gradova u županiji nalazi se na viskom 6. mjestu. Od ostalih bračkih općina u ovoj najvećoj skupini razvijenosti nalazi se općina Bol (14. mjesto) i općina Sutivan (17. mjesto).

U odnosu na indeks razvijenosti iz 2013. Grad Supetar se podignuo s 58. mjesta na 43. povećavajući prosječni dohodak po stanovniku sa 26.213 kuna na 30.407 kuna, kao i smanjenje prosječne stope nezaposlenosti.

Split tek na 9. mjestu u županiji

U najrazvijenijoj, 8. skupini nalaze se ukupno 63 grada i općine od čega je iz Splitsko -dalmatinske županije njih 9 i to redom: Bol, Sutivan, Hvar, Makarska, Baška Voda, Supetar, Podstrana, Brela i Split.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0