Božo Petrov: “Hrvatsko pravosuđe treba korjenite promjene, a ne kozmetiku”

Osvrnuli su se na činjenicu da je sutra na dnevnom redu u saboru paket od šest zakona, koji su, ocjenjuju u Mostu, samo kozmetički zahvat, a ne prava reforma

Most nezavisnih lista na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo da u saborsku proceduru pušta dva organizacijska zakona, Zakon o sudovima i Zakon o državnom sudbenom vijeću (DSV), koji su prošli javnu raspravu. Predsjednik Mosta Božo Petrov, saborski zastupnik profesor Robert Podolnjak i Mostova stručna suradnica, pravnica Maja Grubišin osvrnuli su se na činjenicu da je sutra na dnevnom redu u saboru paket od šest zakona, koji su, ocjenjuju u Mostu, samo kozmetički zahvat, a ne prava reforma.


-Riječ je o dva cjelovita Mostova sveobuhvatna zakonodavna projekta, Zakon o sudovima i Zakon o DSV-u. Umjesto parcijalnih rješenja odlučili smo se za potpuno novi model, imajući na umu da hrvatsko pravosuđe treba korjenite promjene, a ne kozmetiku – istaknuo je Petrov.

Maja Grubišin, koja je radila na Mostovim zakonima, istaknula je bitne razlike između Mostove cjelovite i mini reforme Vlade RH.

-Mini reforma, kako je premijer nazvao paket zakona Vlade, neće pomoći u promjeni percepcije javnosti o hrvatskom pravosuđu. Neće poboljšati pravosuđe, odnosno neće iz pravosuđa istjerati sve ono čemu u pravosuđu nije mjesto. To se može postići samo ozbiljnim zakonima, a ne „karikaturom“, kojoj ćemo svjedočiti sutra u Saboru. Kozmetičke izmjene koje su nam ponuđene, ne mijenjaju suštinu, ne rješavaju problem, već otvaraju puno više pitanja i potiču dvojbeno djelovanje – objasnila je Grubišin.

Kao najvažnije točke Grubišin je istaknula reformu sustava žalbenih sudova, te drži da današnji sustav Vlada svojom „mini reformom“ jednostavno ne rješava.

-Mini reforma postojeći sustav dodatno kompromitira, jer nije eliminirano stvaranje pravosudnih klanova, koncentracija moći, nemogućnost napredovanja sudaca, neravnopravnost njihova statusa i općenito nije eliminirana „respresivnost“ cijelog sustava – rekla je Grubišin.


Most se zalaže za profesionalizaciju i stručnost kadrova u pravosuđu, a u svojim nacrtima zakona dodatno je ojačao obavezu edukacije savjetnika, sudaca i predsjednika sudova. Kao žarište problema u pravosuđu Grubišin ističe nepravedan i demotivirajući sustav ocjenjivanja sudaca.

-Uvodimo novi, moderni sustav ocjenjivanja rada, koji se provodi redovito, svake tri godine i koji suca motivira na kvalitetniji rad i rezultate rada. Posljedica loše ocjene, kako predlaže Most, je dodatna edukacija ili ponovno ocjenjivanje u popravnom roku. Ocjenjivanje povezujemo sa sustavnom napredovanja, ali i sustavom plaća sudaca. Upravo u ovom dijelu, Vlada je debelo podbacila, jer je očito podlegla moćnim utjecajima, koje bi se usudila nazvati ‘mračnim silama’ – istaknula je Grubišin.Saborski zastupnik Robert Podolnjak osvrnuo se na zakon koji regulira rad državnog odvjetništva, a time i imenovanje i razrješenje Glavnog državnog odvjetnika.

– Proces kandidature koji je danas na snazi netransparentan je i ne doprinosi povjerenju građana u objektivnost i neovisnost Glavnog državnog odvjetnika, a time i cijele institucije DORH-a. Smatramo kako bi u cijeli proces trebalo biti uključeno Državno odvjetničko vijeće koje bi davalo mišljenje na kandidate za Glavnog državnog odvjetnika – rekao je profesor Podolnjak, koji će sutra u ime Mosta iznijeti stavove vezane uz paketa zakona Vlade.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0