Epidemiološke mjere u Hrvatskoj su bile blaže, a rezultati su bolji nego u većini zemalja, ocijenio je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

– Imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju i činjenicu da smo u pravo vrijeme pokrenuli restriktivne mjere. Te mjere nisu toliko restriktivne kao u nekim drugim zemljama, pri čemu ne treba ići daleko od Hrvatske radi usporedbe mjera- kazao je Božinović.

Upitan strahuje li zbog mogućeg širenja prosvjeda zbog oštrih epidemiološkh restrikcija, kakav je održan u petak u Rijeci, Božinović je odgovorio kako treba vidjeti je li taj prosvjed prijavljen i poštuju li se epidemiološke mjere.

– Sama činjenica da su ljudi izašli na neki način je potvrda da je sve što smo dosad radili omogućilo da se dosta toga ekonomski i društveno aktivira- dodao je poručivši da ne strahuje od prosvjeda.

Božinović je izvijestio kako se na razini Europske unije razgovara o situaciji vezanoj za prijelaz granica.

– Idućih bi dana Europska komisija trebala izaći s određenim promišljanjima kako se vratiti u normalu, kada epidemiološka situacija to dopusti. Moramo biti svjesni da to ovisi o nacionalnim odlukama. Na neki način su podignute granice unutar schengenskog područja. Sve je to dio koherentnih napora na razini EU-a- kazao je.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime