U posljednja 24 sata novih je 208 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj čime je nadmašen jučerašnji rekordan broj novooboljelih u jednom danu, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite te apelirao na mlade da se pridržavaju mjera.

Vezano za upozorenja iz inozemstva, voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da se radi na tome da se ukaže na specifičnost epidemiološke situacije u pojedinim hrvatskim regijama. Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih ili u nekim drugima, istaknuo je. U županijama u kojima ima najviše turista iz Austrije i Slovenije, epidemiološka situacija je dobra. Poručio je da to komuniciraju s vlastima u tim zemljama.

Capak je pojasnio da 10 županija imaju incidenciju na 100 tisuća stanovnika u 14 dana nižu od 10, što je prema slovenskim kriterijima zelena zona. To su Bjelovarsko-bilogorska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Požeško-slavonska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska i Virovitičko-podravska županija.

Dvije županije su u crvenoj zoni, odnosno više od 40 u 14 dana, a to su u Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska. Ostale županije su u takozvanoj narančastoj zoni, između 10 i 40, što je Capak istaknuo kao dobru i povoljnu situaciju. Što se tiče usporedbe s drugim EU zemljama, poručio je da od 27 zemalja nismo ni na vrhu, ni dnu, nego u sredini – 13. zemlja po incidenciji. Iza nas je s lošijom situacijom, između ostalih, i Nizozemska koja je nama uvela mjere, naglasio je.

Vezano za broj zaraženih stranaca koji se ne poklapaju s inozemnim podacima, Capak je poručio da imaju one podatke koje dobiju službenim putem te ukupno od kraja šestog mjeseca do danas imamo 54 osobe za koje nam je obavijest da su se zarazili u Hrvatskoj došla preko EWRS sustava.

“Mi komuniciramo sa svima, tko god nama službeno pošalje prijavu, mi odgovaramo na to i radimo istragu”, poručio je Capak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime