Božinović otkrio detalje popuštanja mjera: “Postoji pet kategorija”

Od ponedjeljka se popuštaju mjere. Ugostitelji će moći prodavati proizvode za van, a svoja vrata otvorit će teretane, fitness-centri, kladionice, automat klubovi i škole stranih jezika


O detaljima mjera govori se na konferenciji za medije Stožera.


Davor Božinović je otkrio detalje popuštanja mjera od ponedjeljka. Postoji pet kategorija. Prva je dostava hrane, slastica i pića iz ugostiteljskih objekata. ”To bi značilo da osobe koje preuzimaju hranu i napitke se ne smiju zadržavati na terasama objekta, nije dozvoljen ulazak u objekt. Ne smije se stimulirati zadržavanje glazbom, moraju se maknuti stolci i ograditi terase”, rekao je.

teretanama ne smije biti više od jedne osobe na 20 kvadrata, mora se redovito provjetravati i voditi evidenciju korisnika, a zabranjeno je koristiti svlačionice. Sve sprave treba dezinficirati nakon svake uporabe, javlja Dnevnik.hr.

školama stranih jezika treba ograničiti grupe, obvezno je korištenje maski, a predavači trebaju održavati raumak ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu.

Za kladionice vrijede iste mjere kao i za trgovine. Dakle, mora se ograničiti broj ljudi ovisno o veličini prostora, obvezne su zaštitne maske i redovita dezinfekcija.

automat klubovima ne smije biti više od jedne osobe na sedam metara kvadratnih. Obvezne su maske i održavanje fizičkog razmaka.Božinović je istaknuo da se u kasinima i kladionicama ne smiju prodavati pića.

”Ne možemo puštati sve i odjednom. Idemo redom”, dodao je Božinović.”Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve oputilo vratili bi se brzo velikom broju oboljelih”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić na pitanje zašto se otvaraju kladionice, no djeca i dalje ne mogu ići na sportske treninge.

Kada je riječ o dopuštaju regionalnim stožerima da sami donose mjere za svoje županije, Božinović je kazao da oni mogu donositi odluke koje su strože od onih na nacionalnoj razini.

Aktualnu epidemiološku sliku komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

”Epidemiološka linija i dalje ima silazni trend, no treba imati na umu da je jučer u bolnice zaprimljeno 80 pacijenta, a 13 ih je stavljeno na respirator. To je upozorenje da epidemija nije gotova”, rekao je.

Beroš tražio protokol o postupanju s cjepivom

Dodao je da se ne treba dopustiti da cijepljenja preko reda bace sjenu na sve dobro što je dosad učinjeno tijekom epidemije.

”Molim sve one koji cijepe da se drže plana cijepljenja. To je njihova dužnost i odgovornost. Uputio sam dopis HZJZ-u da propiše protokol za postupanje s viškom cjepiva”, rekao je.

”Najgore je otvoriti pa zatvoriti”

Načelnik Stožera Davor Božinović je ponovio da Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.

‘’28. veljače je tu za manje od dva tjedna. Razmišljamo i o onim mjerama i aktivnostima koje se dodatno mogu relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi”, rekao je. ”Najgore je donijeti oduku da se nešto otvori bez utemeljenja, a onda ubrzo opet zatvarati”, dodaje Božinović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime