BOŽINOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA: “Rekli smo da pratimo situaciju, nismo ništa obećali”

"Nismo došli na razinu koja je zanemariva" - upozorio je Božinović


U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2926. Među njima je 1222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata.


Preminulo je 17 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 233.637 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5088 preminulo, ukupno se oporavilo 225.623 osobe od toga 323 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 13.782 osobe.

Do danas su ukupno testirane 1.206.372 osobe, od toga 7023 u posljednja 24 sata.

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO Preminulo je 17 osoba, evo koliko je novozaraženihAlemka Markotić govori o posljedicama nakon covida.

“Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Oni su puno dulje hospitalizirani, imaju jače simptome. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što je opterećuje zdravstveni sustav. Vidimo da su to teške obostrane upale pluća. Nema dosta objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom. Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćenje i zdravstvenu skrb”, rekla je Markotić.“Danas imamo bolesnika koji je mjesec i pol dana kod nas i još uvijek je pozitivan što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe. Ima ljudi koji duže zadržavaju virus i zbog toga ga mogu dalje širiti. Ovo je opasna i neistražena bolest”, rekla je Markotić.

Ministar Vili Beroš govori.

“Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenje. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi problemi s cijepljenjem. ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijjim zemljama u svijetu i Europi”, rekao je Beroš, piše Index.

Dodao je da treba imati strpljenja.

“Mjesta za popuštanje nema. Ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja EU .Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. Stalno balansiramo”.

Kako gledate za prosvjed?

Božinović: Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost. I tada jedna od glavnih poruka je bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su zatvoreni prije dva mjeseca. Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, a li to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju, rekao je, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime