Ministar Davor Božinović je na redovnoj konferenciji za medije Stožera CZ RH objasnio kakva je situacija s prelaskom granice i odakle mogu doći turisti.

– Vidjeli ste da je EU komisija izašla s nekoliko dokumenata o prelasku granica. S tim u vezi i reaktiviran je turizam. Svima je cilj isti, a to je da se pokrene turizam, ali da se time ne minimiziraju rizici širenja COVID-19. To je ekstenzivan dokument, ali što se Hrvatske tiče u kontaktu smo s EU institucijama i susjednim državama te državama odakle nam dolaze turisti. U ovom trenutku se može ući pod uvjetima koje smo iznosili. Dopustit ćemo ulazak turistima koji imaju rezervacije, a postoji i niz drugih situacija u kojima ćemo to dopustiti – kazao je.

Dodao je i da smjernice EU sadrže niz preporuka, a dio je Hrvatska već usvojila.

– Prava sezona je nešto što ćemo dogovarati naknadno – najavio je.

Radit će se mapa regija u Europi koja će se ažurirati na dnevnoj bazi, a pokazivat će stanje s koronavirusom u pojedinim zemljama.

– Svi će imati uvid u mapu i vidjeti stanje u regiji i na temelju toga donositi individualnu odluku, pod uvjetom da zadovoljavaju uvjete zemlje u koju namjeravaju putovati. Poanta je da građani budu informirani, da se da preporuka državama i onima koji se bave turizmom u tim državama, kako bi se minimizirao rizik, a kako bi se turizam svejedno dogodio – kazao je Božinović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime