BOŽIĆ U MASLINICIMA? Berba još traje, s obilnim kišama pali i randmani

Ne čude izjave nekih maslinara kako će ove godine Božić dočekati - u masliniku


Sezona berbe maslina ove se godine odužila kao rijetko kad, a čini se kako su u svakom pogledu najbolje prošli oni koji su krenuli u “ranu” berbu, kako zbog vremena tako i zbog randmana. Brojni maslinari, naime, čekajući da plodovi barem djelomično dozriju, započeli su berbu kasnije nego li inače, pa oni s nešto većim brojem stabala još uvijek nisu gotovi s poslom jer su se dani bez kiše ovog studenog mogli nabrojati na prste!


Stoga ne čude izjave nekih maslinara kako će ove godine Božić dočekati – u masliniku. Pri tom im, dakako, i nije baš do šale jer kako vrijeme prolazi, čujemo od brojnih maslinara s kojima smo pričali, randmani sve više padaju. Baš kao i plodovi maslina uslijed juga i bure, premda su, kažu nam, na nekim stablima oblica još uvijek zeleni…

– Krenuli smo s berbom dosta kasno jer su na nekim stablima masline još uvijek skroz zelene, iako smo već zakoračili u prosinac, a onda nas ni vrime nije baš poslužilo. Urod je daleko bolji od očekivanog, a plodovi zdravi i veliki, i da su samo malo crnje čovik bi pomislija da bere šljive, govori s osmijehom za Portal grada Kaštela Ivan kojeg su zatekli na jednoj od kašelanskih uljara u čekanju reda za preradu. Ostalo mu je kaže još nekoliko stabala za obrati, a kad će berbu privesti kraju ovisi o “Onome gori”.

– Ako bi se priko tjedna i “zalomija” koji sunčani dan, vikendi koji nam zbog obaveza jedini priostanu za poć u polje, uglavnom donesu kišu – kaže, dodajući kako mu je sad žao što je čekao jer su se masline “nadojile”, pa se daleko manje “plaćaju”.

Njegovo mišljenje dijeli i Mario, ipak malo zadovoljniji jer je završio s berbom za ovu godinu, pa konačno može odahnuti.

– Ovo je četvrta ovogodišnja prerada, jer sam masline ravno iz maslinika donosio na uljaru, no svaki put plaćaju se sve lošije. Dok su se prvom turom plaćale oko 16 posto, sad je to palo na nekih deset – objašnjava nam, dodajući kako je urod ipak bio odličan, pa će osim za vlastite potrebe dovoljno ostati i za podijeliti prijateljima za Božić, jer ko je vidija Badnjak bez bakalara začinjenog dobrim maslinovim uljem, dobacuje kroz smijeh.No, po onoj staroj, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, pa sad „ruke trljaju“ na uljarama, jer su masline daleko teže na vagi pa je prerada koja se plaća po kilogramu skuplja, premda je postotak ulja puno manji, a posla još uvijek ne manjka.

Kako doznaju, na najstarijoj kaštelanskoj uljari, onoj pri Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, za razliku od lani, kad zbog lošeg uroda nisu ni radili, ove godine posla im ne manjka, pa će raditi sigurno barem još do kraja idućeg tjedna.

– Ova uljara ima svoje stalne mušterije koji hoće samo ulje s ove prese, a kako zbog nedostatka radne snage ne radimo noć, ove nam se godine posao malo odužio jer nikoga od njih ne želimo odbiti – govori Ante Bejo, kao i to da su se kod njih masline u prosjeku plaćale oko 18 posto.

Kad su tek započeli s radom, randmani su se, kaže, penjali čak do 22 posto, dok su nakon silne kiše pali u prosjeku na oko 13 posto zbog toga što su se masline „nadojile“ vodom pa teže izbacuju ulje.

– Do sad je išlo u prilog maslinarima, a sad nama jer se prerada plaća po kilu, odnosno 400 kuna po presi. Imaju puno kila, a nemaju ulja, dok je u početku bilo obrnuto, malo kila, puno ulja, zaključuje Bejo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime