Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Blitva – vječno druga, a zapravo prva: tiha kraljica kuhinje koju volimo podcjenjivati

[FOTO] Ne traži slavu ni zvjezdice, a osvaja bakine lonce i naše tanjure. Skromna, otporna i uvijek prisutna, blitva je možda najpodcjenjenije blago domaće kuhinje
MARIJA PARO / Foto: Dijana Kadrić&Marija Paro26. kolovoza 2025. 13:26
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U zemlji gdje su ćevapi (a posebno „čavapi“) svetinja, a pizza se, božemiprosti, tretira kao kulturno naslijeđe, blitva je ostala ono što je uvijek bila – tiha pratnja na pjatu, odnosno tanjuru. Ukras. Vječno druga. Uglavnom kuhana, rijetko slavna. Ali zar baš sve mora biti zvijezda da bi bilo važno.

Blitva nikad nije bila popularna u reality showovima. Nema svoj festival. Nema fan-klubove. A realno – trebala bi. To je povrće koje preživi sve: sušu, kišu, gužvu, vrtlarsko neiskustvo i nepažnju, pa čak i kulinarsku nemarnost. Kuhana u pola minute previše? Prolazi. Posoljena prekasno? Bez zamjerke. Zaboravljena u frižideru? Samo kaže: „Čekala sam te, samo me isperi, idemo.“

blitva1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Velika prijateljica krumpira

Ako postoji sveti par u domaćoj kuhinji, onda je to blitva i krumpir. Dok se riža i grašak još uvijek natječu i svađaju oko toga tko koga nadopunjuje, blitva i krumpir šute i rade zajedno. To je prijateljski odnos izgrađen na predivnom i toliko važnom i traženom povjerenju. Jedan daje škrob, drugi daje željezo. Nema ega, nema drame. Samo balans. A divote majkomila.

Nutricionisti blitvu vole više nego vlastitu djecu. Ima vlakna, vitamine (A, K, C), minerale, antioksidanse… a k tome ne deblja. Idealna je za one koji se „od ponedjeljka hrane zdravo“, ali i za one koji žele nešto zeleno pokraj komada teletine friganog u dubokom ulju, da si umanje grižnju savjesti.

Domaće, a svjetsko

I dok se domaći restorani natječu tko će bolje kopirati nečiji humus, avokado ili neko neprevodivo jelo, blitva čeka. Uzgaja se svugdje: u vrtu, uz ogradu, pored garaže, između dvije stare automobilske gume, tamo gdje je nekad bila osušena višnja ili u zanemarenom dijelu vrta. A kod mene najbolje raste izvan vrta, izvan mog pogleda i dodira, tamo gdje su joj vjetar, ptice ili moji voljeni mravi premjestili sjeme. I ne pita puno. Dovoljno joj je sunce i malo kiše. Ona ne treba superhranu – sa svojim dubokim korijenom sama dođe do hrane iz dubljih slojeva zemlje.

Mislim da je krajnje vrijeme da prestanemo s predrasudama glede blitve. Nije blitva dosadna. Mi smo. Blitva nije „samo za starce“. Blitva je za svakoga tko želi da mu tanjur ili pjat ima savjest. Možda neće osvojiti Michelinovu zvjezdicu, ali je već osvojila – naše bake. A bake znaju.

Moja je majka blitvu rijetko kuhala samostalno, uglavnom joj je bila dio „mišance“, a za pegulu, ni ja ju ne kuham često samostalno, jer moj On baš je ne ljubi. Valjda, kao Zaratin, ne želi biti dio te naše splitske blitvarske zajednice.

Zelena, tiha i otporna. Ne traži puno, a daje sve. Ako to nije definicija pravog karaktera – onda ne znam što jest!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
44
Haha
0
Nice
11
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.