Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

BLAGO OBITELJI ROGULJ Srećko je prvu maslinu zasadio nadomak Splita prije gotovo trideset godina. Donosimo priču o ovoj vrijednoj obitelji

[REPORTAŽA] Nije nam preostalo ništa drugo nego uputiti se u ovo mjesto, koje postaje sve poželjnija destinacija za mlade zbog svoje blizine Splitu
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić, Privatne fotografije11. svibnja 2023. 00:09
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U Mravincima nadomak Splita već 29 godina traje jedna lijepa priča.

Tamo obitelj Rogulj vrijedno baštini maslinarsku tradiciju, što je u posljednje vrijeme honorirano vrijednim nagradama, koje su velik zalog budućnost ove obitelji.

Njihovo ulje odlikuje uravnotežena i umjerena voćnost, pikantnost i gorčina

Posljednja u nizu je zlatna medalja na velikom natjecanju u New Yorku. Nije nam preostalo ništa drugo nego uputiti se u ovo mjesto, koje postaje sve poželjnija destinacija za mlade zbog svoje blizine Splitu.

- Obiteljski maslinik zasadio je otac Srećko 1994. godine kultiviravši do tada zapuštenu parcelu. U masliniku na predjelu Gustirna u Mravincima zasađeno je sedamdesetak stabala oblica, leccina, levantinki i lastovki - prisjeća se Nenad Rogulj.

Ulje proizvode za obiteljske potrebe, rodbinu i prijatelje, a manji dio stavljaju na tržište u zaista limitiranim izdanjima.

- Prinos naravno varira u odnosu na vremenske i ostale uvjete koji su svake godine drugačiji, ali posljednjih godina imamo otprilike 2.000 - 2.700 kg maslina od kojih se dobije 300-350 litara ulja. Masline beremo ručno i uvijek prerađujemo isti dan, najčešće u uljari Vukšić u Solinu. Ulje redovito testiramo u okviru udruge Oblica na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Redovito je izvrsne kvalitete i deklarirano kao ekstra djevičansko. Odlikuje ga uravnotežena i umjerena voćnost, pikantnost i gorčina. Čuvamo ga u inox posudama u podrumskom prostoru - priča nam Nenad.

LINK NA STRANICE

"Zlatna medalja na velikom natjecanju u New Yorku je svakako priznanje za naš rad i trud"

Posljednjih godina ulje Roguljevih redovito osvaja zlatne ili srebrene medalje na natjecanjima koje organizira udruga Oblica iz Žrnovnice čiji su članovi.

- S obzirom na to da je ove godine naše ulje na ovom natjecanju osvojilo drugo mjesto, s izvrsnim rezultatom i neznatnim zaostatkom za prvoplasiranim uljem, posredstvom udruge uzorak je dostavljen na jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja u New York gdje je u konkurenciji od više od 1.000 ulja iz cijelog svijeta osvojilo zlatnu medalju. Zlatna medalja na velikom natjecanju u New Yorku je svakako priznanje za naš rad i trud, ali najvažnije da je time potvrđena iznimna kvaliteta ulja u široj konkurenciji. Razlog vrhunske kvalitete ovogodišnjeg ulja je dobar tajming berbe, pažljiva berba i brza prerada, ali ponajviše činjenica što smo navodnjavanjem u sušnih vremenskih uvjetima uspjeli sačuvati urod, a plodovi su ostali zdravi - ponosno će nam.

Upitali smo ga je li danas moguća potpuna ekološka proizvodnja.

- Moguće je ekološki uzgajati masline i proizvoditi maslinovo ulje koristeći biološka sredstva za suzbijanje štetnika. U ovom masliniku nisu korišteni pesticidi u suzbijanju maslinine muhe, već je maslinik drugu godinu u provođenju pokusa koji se odnose na biološko suzbijanje maslinine muhe korištenjem entomopatogenih nematoda i entomopatogene gljive. Nematode se koriste za suzbijanje kukuljica koje se nalaze u tlu, gdje maslinina muha prezimljuje. One traže domaćina, ubijaju ga i hrane se njime, dok entomopatogena gljiva parazitira kukca i povećava njegovu smrtnost. Ovi organizmi su ekološki prihvatljivi i bezopasni za ljudsko zdravlje i okoliš. Takvi načini suzbijanja štetnika sve su prihvatljiviji u svjetlu smanjenja korištenja pesticida, što je trend koji se promovira na razini EU - kazuje nam.

To nam je detaljnije pojasnio.

- Za provođenje pokusa korištene su nematode komercijalnog proizvođača iz Njemačke naziva E-nema i Entomopatogena gljiva komercijalnog naziva Naturalis proizvođača Biogard iz Italije. Njima se zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji i što su nam omogućili korištenje njihovih proizvoda u svrhu provođenja pokusa. Za provođenje pokusa je zaslužena Ivana Jakovljević iz Centra za zaštitu bilja (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu), a pokus se provodi u sklopu poslijediplomskog studija Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku pod mentorstvom prof. dr.sc. Ivane Majić - objasnio nam je.

5 5 maslinik rogulj mravinci 13
GALERIJA
Kliknite za pregled

 

"Definitivno treba ići u korak sa znanošću te slušati struku"

Ne voli govoriti o upotrebi pesticida, no ipak nam je kazao svoje mišljenje.

- Znamo da je plan Europske unije do kraja 2050. u potpunosti ukinuti upotrebnu pesticida, pa smatramo da je ekološki način proizvodnje ispravan put dobivanja kvalitetno prepoznatog proizvoda. Kad se koriste pesticidi onda biljka ne koristi u potpunosti svoje sekundarne metabolite koji joj služe za obranu od vanjskih utjecaja. Sekundarni metaboliti su zaslužni za stvaranje pozitivnih svojstava u maslini. To su komponente poput skupine flavonoida te polifenola posebice oleuropeina koje utječu na kvalitetu i gorčinu samog ulja - govori nam.

Nenad smatra da trebamo ići u korak sa znanošću, a zamolili smo ga da komentira stari, uvriježeni način uzgoja maslina.

- Pod “starim” načinom najčešće se misli na dugotrajno čuvanje ploda nakon branja u moru ili slanoj vodi, skladištenje u neadekvatnim uvjetima, branje prezrelih ili oštećenih plodova, nepretakanje ulja i slično, za što je utvrđeno da negativno utječe na kemijske procese u maslinama, na kvalitetu, trajnost ali i zdravstvenu ispravnost ulja. Ulja nastala od plodova koji su potopljeni u moru često nisu uopće za ljudsku upotrebu i na to treba konstantno upozoravati. Nastavni zavod za javno zdravstvo kao i određeni privatni laboratoriji rade kemijsku analizu maslinovih ulja po zaista prihvatljivim cijenama. Apeliramo da se što više malih maslinara koji proizvode ulje čak i samo za osobnu upotrebu odluče na analizu i provjere u koju klasu spadaju njihova ulja. Definitivno treba ići u korak sa znanošću te slušati struku koja zadnjih nekoliko desetljeća ima saznanja koja jednostavno pobijaju dosta tradicijskih načina proizvodnje maslinovih ulja - analizirao je detaljno.

masline rogulj  7
GALERIJA
Kliknite za pregled

"Plan nam je unaprjeđivati obradu, berbu i kvalitetu ulja, pomalo eksperimentirati te se nastojati što češće družiti u masliniku"

Hrvatska je mala maslinarska zemlja s količinskim udjelom manjim od 0,2% svjetske proizvodnje.

- Podizanjem svijesti o važnosti poštivanja struke i znanosti u uzgoju i preradi maslina i otvaranja suvremenih uljara, Hrvatska je posljednjih godina kvalitetom svojih ulja u svjetskom vrhu, uz bok ili ispred velikih maslinarskih zemalja poput Španjolske ili Italije. Uz već brendirana i kvalitetom priznata istarska ulja, u posljednje se vrijeme sve više nameću i dalmatinska ulja odnjegovana u našim specifičnim okolinskim i klimatskim uvjetima - kaže Nenad.

Puno je parametara koji hrvatskom ulju daju takvu kvalitetu.

- Hrvatska ulja kao i svaki autohtoni proizvod imaju svoju specifičnost koja proizlazi iz podneblja uzgoja, odabira sorte, autohtonih sorti kojih nema u drugim državama, tla, klime, vode, načina uzgoja i načina prerade - jasno će.

Na kraju nam je još rekao:

- Osim ulja, koristimo listove masline za čaj te konzerviramo manji dio maslina. Trenutno smo u testnim fazama izrade specijalne kozmetike od maslina ali još je rano govoriti o tome. Plan nam je unaprjeđivati obradu, berbu i kvalitetu ulja, pomalo eksperimentirati te se nastojati što češće družiti u masliniku - zaključio je Nenad Rogulj.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
25
Haha
0
Nice
2
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
15
min
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
26
min
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
36
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
46
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
57
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.