Redoviti zadatak na koji je iz vojne baze u Divuljama poletjela posada helikoptera pretvorio se u – lov na vepra na Dinari. Po neslužbenim informacijama, pritom su se i snimali, što im je na kraju i “presudilo”. O ovom incidentu, koji se dogodio još u ožujku ove godine, javnost do danas nije bila upoznata.

U MORH-u su za Dnevnik.hr potvrdili incident te kazali kako je nakon predmetnog događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o istom izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, temeljem čega je podignuta optužnica

Navode da se nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tom optužnicom sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2 Kaznenog zakona.

Predmetni događaj dogodio se nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, no utvrđeno je kako oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv istih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

U MORH-u su rekli za Dnevnik.hr kako su u skladu sa Zakonom o službi u OSRH zbog počinjenja stegovnih prijestupa protiv sudionika pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Napominju i kako je riječ o izdvojenom slučaju nedopustivog ponašanja pojedinaca te se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti pripadnika Hrvatske vojske. Naglašavaju da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom.

Iz MORH-a su za Dnevnik.hr rekli kako vepar ipak na kraju nije bio upucan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime