Na devastaciju kulturne baštine već mjesecima upozoravaju stanovnici ovog otoka, a prijave je uputilo i Društvo arhitekata Splita, no inspektori su reagirali tek kada su se za slučaj počeli raspitivati mediji. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za tportal su ovog tjedna potvrdili da su njihovi službenici “utvrdili da se izvode radovi bez potrebnih odobrenja za gradnju”, da je gradilište zatvoreno te da je daljnji inspekciji postupak u tijeku.

Još veći kuriozitet predstavlja podatak da je neimarski pothvat na Biševu financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), što je vidljivo iz vlasničkog lista: ondje je na čestice u formalnom vlasništvu tvrtke Ames Izleti upisana hipoteka na iznos od 259.229,16 eura. Prijašnji vlasnik zemljišta upravo je nekadašnji direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković, kojega s današnjim vlasnikom Pjerinom Ivčevićem veže zanimljiva poslovna prošlost – Državno odvjetništvo svojedobno je istraživalo okolnosti u kojima su izgorjela tri broda u vlasništvu njihove zajedničke tvrtke, a bila su osigurana upravo u Croatia osiguranju, piše tportal.

Zaustavljeni pothvat predviđa obnovu kuće, dogradnju pomoćnog objekta i terase te gradnju bazena, sjenice, septičke jame i rezervoara za vodu. U dosad obavljenim radovima mahom su se koristili cement i cigla, što naočigled narušava skladnu zonu Poja, nekad glavnog naselja na otoku i obližnje crkve svetog Silvestra, zaštićene u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Sam investitor Pjerino Ivčević za tportal tvrdi da se radi o najobičnijoj zlobi susjeda te da za dosad obavljeno ionako nikakva dozvola ne treba.

– Riječ je o objektu od 30 kvadrata i gustirni, odnosno bunaru, za koju upravo tražim dozvolu. Neće me ucjenjivati zločesti ljudi, ni mene ni moju obitelj koji smo svi redom Komižani. Očito je svaka gradnja i investicija na Biševu luđački pothvat – kazao je Ivčević.

Najavio je da će podnijeti i kaznene prijave zbog lažnog prijavljivanja.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0