BITKA KONTRA KORONE: Europska komisija osigurava dodatnih 300 milijuna doza cjepiva

To nas približava glavnom cilju: osigurati da svi Europljani imaju pristup sigurnim i učinkovitim cjepivima što je prije moguće - kazala je predsjednicea Europske komisije Ursula von der Leyen


Europska komisija je u srijedu popodne predložila hitne mjere za pripremu Europe za povećanu prijetnju koju predstavljaju nove varijante koronavirusa. Novi europski plan za biološku obranu protiv varijanti bolesti COVID-19 pod nazivom tijelo za odgovor na zdravstvene krize (HERA) radit će s istraživačima, biotehnološkim poduzećima, proizvođačima i javnim tijelima u EU-u i diljem svijeta na otkrivanju novih varijanti, poticanju razvoja novih i prilagođenih cjepiva, ubrzavanju postupka odobravanja tih cjepiva i povećanju proizvodnih kapaciteta.


Europska komisija je odobrila drugi ugovor s farmaceutskim poduzećem Moderna kojim se predviđa dodatna kupnja 300 milijuna doza (150 milijuna u 2021. i mogućnost kupnje dodatnih 150 milijuna u 2022.) u ime svih država članica EU-a. Novim se ugovorom predviđa i mogućnost doniranja cjepiva zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili preusmjeravanja cjepiva u druge europske zemlje.

– Danas osiguravamo 300 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 poduzeća Moderna, a koje se već koristi za cijepljenje u Europskoj uniji. To nas približava glavnom cilju: osigurati da svi Europljani imaju pristup sigurnim i učinkovitim cjepivima što je prije moguće. S portfeljem do 2,6 milijardi doza moći ćemo cijepiti ne samo naše građane, već i naše susjede i partnere – kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije .

– Ovim novim ugovorom s poduzećem Moderna dobivamo još 300 milijuna doza odobrenog sigurnog i učinkovitog cjepiva. To je još jedan korak prema cilju pružanja brzog pristupa sigurnom i učinkovitom cijepljenju za sve Europljane tijekom ove godine. Ugovor je važan ne samo za kratkoročne potrebe EU-a, nego i za naš budući rad na ograničavanju brzog širenja novih varijanti – izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Današnji ugovor s društvom Moderna temelji se na širokom portfelju cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s društvima BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac i Moderna. Taj raznolik portfelj cjepiva omogućit će Europi pristup 2,6 milijardi doza nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime