BISERI ZAGORE Nisu samo Modro i Crveno jezero koji osvajaju ljepotom: Čudesni prizori Prološkog jezera i Galipovca

Osnivanje Geoparka Biokovo-Imotska jezera na području Republike Hrvatske pridonijelo bi podizanju svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te prepoznavanju geoturizma kao jedinstvene turističke ponude


Projekt Geopark Biokovo – Imotska jezera sve je bliže mreži područja pod UNESCO-ovom zaštitom. Nakon što je inicijativa pokrenuta prije dvije godine dobila zeleno svjetlo Nacionalnoga povjerenstva, dokumentacija je poslana Vijeću UNESCO-a, a do dolaska njihovih procjenitelja Imoćani i Makarani još, među ostalim, trebaju pripremiti višegodišnji plan upravljanja, označiti lokalitete i provesti izobrazbu partnera.


Osnivanje Geoparka Biokovo-Imotska jezera na području Republike Hrvatske pridonijelo bi podizanju svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te prepoznavanju geoturizma kao jedinstvene turističke ponude. Glavni zadatak je zaštita, obrazovanje i održivi razvoj pojedinih i specifičnih mjesta i krajolika od međunarodnoga geološkog značaja. Riječ je o ponovnom povezivanju ljudskog društva na svim razinama s planetom koji svi nazivamo domom i njegovom 4,6 milijardi godina dugačkom povijesti.

Geopark bi obuhvaćao točke kao što su Modro jezero, Crveno jezero, sustav Suvaja-Vrljika (Opačac i Jauk)-Perinuša-Matica, kanjon Badnjevice, Ričice, prijevoj Drežanj-Sridnje brdo, jezero Galipovac, Mamića jezero, Knezovića jezero, Prološko blato, spilja Zovnjača i izvor Krčevac.

Proteklog vikenda Prološko jezero i Galipovac posjetio je Dalmatian Rider, a što je snimio pogledajte u atraktivnom videu.

BISERI DALMACIJE Utvrda Čačvina povijesna su “vrata Zagore”: Imala je vrlo važnu povijesnu uloguMoja reakcija na članak je...
Vau
34
Haha
2
Hagić
4
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime