Bild: Njemačka sljedeći tjedan ide u lockdown, u Francuskoj odluka danas

Objava se očekuje nakon rekordnih brojki oboljelih u toj zemlji koje su dovele do pritiska na bolnice, a porastao je i broj smrtnih slučajeva

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim mjerama.


Bild saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel te da Njemačka ide u lockdown 2. studenog, odnosno u ponedjeljak.

U tijeku sastanak nakon kojeg će Merkel o svemu obavijestiti Bundestag

Bild dodaje i da su kancelarka i premijeri dogovorili nove mjere, ali još nemaju informacije koje. Prema informacijama objavljenim jučer, ali i riječima ministra financija, lockdown bi trebao trajati četiri tjedna.

Bild javlja i da će kancelarka, nakon što završi sastanak s premijerima saveznih država o novim mjerama, o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih skupina u Bundestagu, a sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju s koronavirusom u Njemačkoj.

Vjerojatne nove mjere

Kako javljaju njemački mediji, od ponedjeljka bi prema novim, rigoroznim mjerama bilo moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina, koji je počeo u srijedu oko 13 sati i još je uvijek u tijeku.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste, uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav studeni.

Trgovine bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Za publiku bi čitav studeni trebali biti zatvoreni i sportski objekti.Kako nadalje javljaju mediji, sudionici sastanka ustraju na daljnjem radu vrtića i škola.

Prema najavama, vlada će isplaćivati potpore do 75 posto

Predstavnici gospodarstva su prije današnjeg sastanka predstavnika vlade, na čelu s Angelom Merkel, i saveznih pokrajina, koji je zbog naglog povećanja broja novozaraženih u Njemačkoj pomaknut s petka na srijedu, pozvali vlasti da ne uvode drugi lockdown, koji uključuje zatvaranje ugostiteljskih objekata, tvrdeći da jedna trećina objekata ne bi preživjela drugo zatvaranje u ovoj godini.

Prema informacijama Bilda, ministar financija Olaf Scholz rekao je na sastanku da i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere.

“U situaciji smo da uskoro nećemo moći kontrolirati situaciju. Mislim da je nužno da se složimo s drastičnim mjerama”, rekao je.

Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije. To bi, procjenjuje se, koštalo od sedam do 10 milijardi eura za četiri tjedna lockdowna.

Mijenja se prvotni plan?

Prvotno je bilo planirano da nove mjere stupe na snagu 4. studenog ali je, zbog naglog porasta broja novozaraženih, ovaj datum pomaknut na 2.11.

Prije je objavljeno da će se predstavnici vlade i pokrajina ponovno sastati sredinom studenoga kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih.

Središnji epidemiološki institut Robert Koch u srijedu je objavio kako je u posljednjih 24 sata zabilježeno gotovo 15.000 novozaraženih koronavirusom, prenosi Index.

Francuska danas odlučuje o lockdownu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi danas uvesti nacionalni lockdown kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, javljaju francuski mediji. Dodaju i kako bi lockdown trebao trajati četiri tjedna.

Objava se očekuje nakon rekordnih brojki oboljelih u toj zemlji koje su dovele do pritiska na bolnice, a porastao je i broj smrtnih slučajeva.

Macron bi trebao sve objaviti večeras u televizijskom obraćanju naciji, a tijekom dana bi trebao održati sastanak s ministrima u vladi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime