Hladna fronta prošla je Dalmaciju u popodnevnim satima ponedjeljka. Veći dio dana protekao je u znaku oblačnog vremena uz slabo do umjereno jugo, ali i povremenu kišu ili pljuskove.

Prolaskom fronte zapuhala je bura prvo u sjevernoj Dalmaciji, a onda se tijekom popodneva širila prema jugu. S burom je došlo do pada temperature zraka pa je kiša višim planinama okrenula na snijeg. Jak snijeg trenutno pada na Dinari, Kamešnici, Biokovu i Svilaji iznad 1200 metara nadmorske visine, a snježna granica se postupno spušta.

Ponegdje već ima jakih do vrlo jakih udara bure. Na Dinari, na meteorološkoj postaji na planinarskom skloništu Pume temperatura je u kratko vrijeme pala na -2°C i buru od 70 km/h, pa je osjet hladnoće trenutno -14°C. Slično je i na Biokovu.


HAK je izvijestio da je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zbog bure otvorena samo za osobna vozila (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca).

Dobra vijest je da će fronta brzo proći pa će Badnja večer u većem dijelu Dalmacije biti vedra, ali vjetrovita i hladna. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a podno Velebita i Biokova bit će orkanskih udara bure preko 120 km/h. U Zagori će temperature biti malo iznad nule, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C, ali će osjet hladnoće biti mnogo izraženiji.

Očekivani najjači udari vjetra u Badnjoj noći
Očekivane temperature zraka u Badnjoj noći

Božić donosi sunčano i hladno zimsko vrijeme. Još ujutro bit će umjerene i jake bure i tramontane s olujnim udarim, ali će vjetar sve više slabiti tijekom dana. Ujutro u Zagori mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 3 do 9°C.
Sunčano, hladno uz slab vjetar sjevernih smjerova bit će u srijedu. Ujutro će mraza biti u mnogim krajevima Dalmacije, danju oko 2 stupnja toplije u odnosu na utorak.

Sve do kraja tjedna bit će pretežno sunčano i suho. Jutro će biti prohladna s mrazom u Zagori. Danju će biti postupno malo toplije.

Nova promjena vremena moguća je na Staru godinu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime