I ovo ljeto “najribarskije misto” na Jadranu – Komiža – domaćin je osme međunarodne manifestacije “Big game Komiža 2019.”, nadmetanja u ribolovu na velike trofeje: tune, iglune, iglane, gofe, lampuge,…

Pa će ribolovna karavana, biti usidrena na otoku Visu od 17. pa do 21. srpnja, a dolazak je najavilo četrdesetak posada s 200 sudionika iz deset zemalja, koji će se osim natjecanja za prestižni epitet pobjednika “Big game Komiža 2019”, boriti i za vizu koja im jamči odlazak na svjetsku smotru najboljih ribolovaca u Kostarici 2020. godine.

– Već tradicionalno imamo na rasporedu tri ribolovna dana, kada posade isplove u 8 sati na pučinu, u 9 sati spuste udice u more i love do 17 sati. Povratak na kopno je u 18 sati, a zatim slijedi u 20 sati vaganje ulova. To je prava fešta i za same ribolovce, ali i za okupljene na rivi, domicilne i turiste, jer nakon službenog vaganja, svi imaju priliku slikati se s ulovom, a vjerujte mi poziranje s tunom od sto kilograma baš i nije većini uobičajena uspomena s ljetovanja – kazuje nam Tonči Božanić, ispred organizatore ovog sportskog, ali i značajnog turističkog događaja.

Jer uz odlazak na more, a komiški akvatorij je bogom dan za lov na tune, nude se i četiri zanimljive zabavne večeri, pa sajam lokalnih proizvoda, “sea food festival” te nadmetanje u ribolovu za djecu “little game”, gdje će mališani loviti iz tradicijskih brodova komiških predaka, iz falkuša.

Pa tako u srijedu (17. srpnja), uoči svečanog otvorenja, bit će održan okrugli stol na temu “Big game ribolov – doprinos turističkoj ponudi”, te slijedi ribarska fešta uz nastup “4 tenora”. Nakon prvog ribolovnog dana, vaganja ulovljenih primjeraka na rivi, sudionike i turiste na pozornici ispod Komune zabavljat će grupa “Kopito”, dok je u petak, nakon drugog ribolovnog dana, za zabavu zadužen Guiliano i grupa “Diktatori”.

U subotu će uz odrasle, isploviti na more i djeca koja će imati svoj “little game”, a Udruga Palagruža i Moto klub Gabrin u večernjim satima organizira natjecanje u kuhanju brudeta. Sve će biti okončano svečanim proglašenjem pobjednika osmog izdanja “Big game Komiža”, a najbolja posada uz bogate nagrade za plasman, osigurat će i pozivnicu na svjetsku smotru big gamaša u Kostarici dogodine. Za zabavni dio večeri zadužena je grupa “Magazin”, dok će se “party zatvaranja” do jutarnjih sati održavati na plaži Kamenice.