Ministar znanosti i obrazovanja od petka je u samoizolaciji jer je njegov službeni vozač pozitivan na koronavirus. Kako saznaje 24sata u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, budući da s vozačem ostali djelatnici nisu bili u kontaktu, nitko osim ministra zasad nije u samoizolaciji. Radovan Fuchs čeka rezultate testa, te zasad nema simptoma bolesti.

Kako ističu, ministar će od doma odrađivati sve što može, pa će u ponedjeljak, na Svjetski dan učitelja, voditi i online dodjelu nagrada najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima. U Ministarstvu, pak, mijenjat će ga državni tajnik Stipe Mamić. Fuchsu, kažu nam, ovo nije prva samoizolacija, jednu je “odradio” i dok još nije bio ministar, no nije bio zaražen.

No, kako piše portal srednja.hr, iz Ministarstva ne žele potvrditi hoće li Ministru za ta dva tjedna biti umanjena plaća, kao što se umanjuje nastavnicima koji odlaze u samoizolaciju. Podsjetimo, državna naknada plaće za one koji su u samoizolaciji iznosi 4257 kuna mjesečno, što je manje i od klasičnog bolovanja. Na pitanje portala odgovorili su “Hvala vam što brinete za ministrovo zdravlje!”.

S obzirom da će ministar raditi od kuće jer je, nasreću, zdrav, neće mu se smanjivati plaća, pojašnjava savjetnik u ministarstvu Božo Pavičin. A za ministre, odnosno državne dužnosnike vrijede pravila kao i za sve druge zaposlene, ističe. Tako bi ministar Fuchs, ako slučajno oboli, morao otvoriti bolovanje. U samoizolaciji je prije mjesec dana bio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a bilo je i nekoliko saborskih zastupnika. Oni su mogli raditi od kuće, pa nije bilo neophodno da otvaraju bolovanje. No ministrov vozač, s obzirom da u samoizolaciji ne može voziti, svakako je morao prijeći na naknadu od 4257 kuna.

Na pitanje kako se plaće i naknade računaju nastavnicima i učiteljima i najkraći odgovor je – kaos. Kako kažu za 24sata u Hrvatskom sindikatu učitelja, dosad nisu dobili prijave nastavnika kojima je bila smanjena plaća dok su bili u samoizolaciji, ako su radili od kuće. No to bi trebalo vrijediti samo ako učitelji i nastavnici svoje poslove mogu u potpunosti izvršavati od kuće, ističe Pavičin. Naime, djeca su i dalje u školi na nastavi te za učitelje i nastavnike koji idu u samoizolaciju ravnatelji trebaju pronaći zamjenu koja će biti u razredu s učenicima. I tu ima jako mnogo problema. Onima koji su na zamjeni, ističu u HSU, vrlo često se ne želi isplatiti propisana naknada, već im se, prema preporuci ministarstva određuje dežurstvo. A to je prekovremeni rad na kojem se štedi protiv propisa, upozoravaju sindikati. Osim toga, dobivaju i pritužbe kako se nastavnike koji bi radili online tjera da otvaraju bolovanje, iako mogu raditi direktnu konferencijsku nastavu s razredom u kojem dežura drugi nastavnik…

Božo Pavičin ističe kako su za tu organizaciju zaduženi ravnatelji, te da oni sigurno znaju posložiti nastavu i raspored nastavnika. No činjenica je da povećana potreba za zamjenama povećava proračunske troškove na plaćama.Prije nekoliko dana na to je upozorio i Željko Stipić, predsjednik prosvjetnog sindikata Preporod, koji je istaknuo kako sve više nastavnika odlazi što na bolovanje, što u samoizolaciju. Nastavnici su, kaže Stipić, kažnjeni jer ne znaju pod kojim će uvjetima otići na bolovanje, time što nije reguliran njihov status i što sami plaćaju ono što ne bi trebali plaćati.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime