Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Bez brige, alkohol isparava tijekom kuhanja - ili možda ne?

Vino, pivo i žestoka pića koriste se u kulinarstvu za poboljšanje okusa i mirisa jela. Suprotno onome što većina ljudi vjeruje, prilikom kuhanja ipak ne ispari sav sadržaj alkohola. Znanstvena studija koju je naručilo ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazala je kako može proći i više od dva i pol sata dok sav alkohol ne ispari iz hrane kojoj je dodano vino ili neko drugo alkoholno piće.
D.D. / Foto: Pixabay28. kolovoza 2022. 10:53
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Studija je pokazala da količina preostalog alkohola dijelom ovisi o načinu, a najviše o duljini kuhanja. Na primjer, prilikom flambiranja, kada je žestoko piće izliveno na hranu i zatim zapaljeno, nakon što se plamen ugasi ostaje otprilike 75 posto sadržaja alkohola.

Sadržaj alkohola smanjuje se s vremenom
Nakon dodavanja u hranu koja se potom peče ili dinsta 15 minuta zadržat će se oko 40 posto alkohola. Nakon sat vremena ostat će tek oko 25 posto, ali čak i nakon dva i pol sata kuhanja ostat će oko pet posto alkohola. Naravno, količina alkohola u pojedinačnoj porciji bit će prilično niska.

Kuhanje s vinom
Nemojte kuhati s vinom koje smatrate neprikladnim za piće, ali to ne znači da za kuhanje morate kupiti skupu bocu vina. Odaberite svoje omiljeno vino ili eksperimentirajte s bocom vina prosječne cijene koju još niste probali.

Bijelo vino odaberite za plodove mora, perad, teletinu i vegetarijanske recepte. Dok je crveno najbolje za tamno meso poput divljači, patke i govedine, a također dobro funkcionira u čiliju, gulašima i umacima na bazi rajčice. Uvijek prvo zasebno reducirajte vino, a zatim dodajte vodu, temeljac i druge sastojke. Ovo je daleko najučinkovitiji način smanjivanja konačnog sadržaja alkohola u jelu.

Kuhanje s konjakom
Konjak upotrijebite za obogaćivanje mesnih jela, luksuznih umaka ili za dodavanje složenog okusa slatkim i slanim jelima koja uključuju okusom jake sastojke poput sireva, orašastih plodova, jabuka, kruški i smeđeg šećera.

Konjak također odlično pristaje uz čokoladne deserte. Iako je konjak žestoko alkoholno piće s visokim udjelom alkohola, kada se koristi u kuhanju, sagorijeva istu količinu alkohola kao vino, pivo i druga žestoka pića.

Kuhanje s pivom
Ako ne volite piti određeno pivo, vjerojatno nećete uživati ​​ni u jelu koje je njime zaliveno. Uvijek kuhajte s pivom koje poznajete. I svakako koristite onu vrstu koja se lijepo slaže s jelom koje pripremate.

Kao jednostavno pravilo – svijetla piva poput pilsnera i lagera idu uz delikatnije obroke, dok tamnija piva poput portera i stoutova dobro nadopunjuju teža jela. Kuhanje s IPA-om možda nije najbolja ideja. Sve se svodi na faktor gorčine. IPA je već prilično gorka sama po sebi, a reduciranje će ju učiniti još gorčom.

Što duže kuhate nešto s alkoholom, više će tog alkohola ispariti. Ne postoji jednostavan način da se utvrdi je li sav alkohol ispario u procesu kuhanja ili nije. Stoga, ako ste osoba osjetljiva na alkohol ili kuhate za djecu, vjerojatno biste trebali preskočiti kuhanje s njim, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
1
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
17
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
17
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
24
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
44
min
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.