Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je u pismu pojasnio tko su zdravstveni radnici u ustanovama socijalne skrbi te ih pohvalio za njihov rad, kao i sve radnike u sustavu.

Takvo pojašnjenje Beroša uslijedilo je nakon što je Komora medicinskih sestara u srijedu opovrgnula njegovu izjavu da u ustanovama socijalne skrbi ne rade zdravstveni djelatnici, ističući da u domovima za starije radi 1800 medicinskih sestara i tehničara, često i bez osnovne zaštitne opreme.

“Ministarstvo zdravstva i ministar Vili Beroš ovim putem pohvaljuju napore i trud svih zdravstvenih radnika koji naporno rade na očuvanju zdravlja svih nas. Cijeli zdravstveni sustav zaslužuje pohvalu i podršku”, stoji u pismu.

Također pohvaljuje sve djelatnike u domovima za starije što, ističe, uključuje zdravstvene radnike koji tamo rade.

U ustanovama koje pružaju skrb starijim i teško bolesnim osobama aktivnosti koje obuhvaćaju brigu o zdravlju, njegu i fizikalnu terapiju pružaju stručni radnici, odnosno zdravstveni radnici koji udovoljavaju uvjetima iz članka 194. Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. To su: glavna medicinska sestra – završen stručni studij sestrinstva, medicinska sestra – završeno srednjoškolsko obrazovanje za medicinsku sestru/tehničara i fizioterapeuti – završeno srednjoškolsko obrazovanje za fizioterapeutskog tehničara.

Sukladno članku 15. Zakona o sestrinstvu i članka 15. Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti pravo na samostalan rad imaju ako im je nadležna komora (za medicinske sestre Hrvatska komora medicinskih sestara, a za fizioterapeute Hrvatska komora fizioterapeuta) izdala odobrenje za samostalan rad.

Kad je u pitanju provođenje nadzora, sukladno članku 220. stavku 3. Zakona o socijalnoj skrbi nadzor koji se odnosi na stručni rad zdravstvenih radnika u djelatnosti socijalne skrbi provode nadležne komore, navodi Beroš.

Zdravstveni radnici u ustanovama socijalne skrbi rade vrijedan posao, uz ostale radnike u tim ustanovama koji svi skupa zaslužuju pohvalu u vrijeme ove zaraze kad su posebno pogođene osobe starije životne dobi i ugrožene skupine.

Samo zajedničkim naporima možemo biti uspješni i sada na silaznoj krivulji, jednako kao što smo skupa bili uspješni dok smo uzlaznu krivulju epidemije stavljali pod kontrolu i smanjivali rast, poručio je ministar zdravstva.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime