Beroš odustao od obaveznog cijepljenja za zdravstveni sektor, pronađeno kompromisno rješenje

Činjenica je da ovaj Berošev stav o cijepljenju zdravstvenih djelatnika može stvoriti i dodatne troškove

“Za sad nećemo uvoditi obavezno cijepljenje za pojedine sektore pa tako ni za zdravstvo ali ćemo kao i većina EU zemlja vjerojatno prvo krenuti s ‘pametnom uporabom covid potvrda’. To znači da bi zaposlenici covid potvrdama trebali dokazivali svoj korona status, a onima koji se ne žele cijepiti neko bi se vrijeme plaćalo testiranje iz zdravstvenog proračuna”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje hoće li se uvoditi obvezno cijepljenje u zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo, piše Jutarnji list.


Dodatni troškovi

Naime, valja podsjetiti da u ovom trenutku u zdravstvu nije cijepljeno 35 posto djelatnika, poglavito medicinskih sestara i tehničara, što znači da je sustav loše zaštićen od covida i to ‘iznutra’, a ne od pacijenata. Naime, da bi pacijent ušao u bolnicu mora proći trijažu kroz koju se dokazuje njegov korona status. Istodobno, to ne vrijedi za zaposlenike pa njih 35 posto svaki dana može unositi virus u zdravstvenu ustanovu. Ne bi li to izbjegli, Talijani su već u travnju uveli obvezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika, kao i Britanci, Grci, Rusi, većim dijelom Amerikanci, a odnedavno i Francuzi. Sve više zemalja, u kojima je cijepljen veći broj zdravstvenih djelatnik negoli u Hrvatskoj, uvodi ili razmatra obvezno cijepljenje. Za ministra Beroša to ‘još nije opcija, ali ako se okolnosti promijene ostaje otvorena i ta mogućnost’. Do tad bi ministar uveo ‘pametnu uporabu covid potvrda’ uz obavezno testiranje djelatnika koji se ne žele cijepiti svaki drugi dan, a koje bi trebali plaćati hrvatski osiguranici!?

Činjenica je da ovaj Berošev stav o cijepljenju zdravstvenih djelatnika može stvoriti i dodatne troškove za koje ministar kaže da se o njima još nije raspravljalo, a to su moguće odštete koje bi od bolnica mogli tražiti pacijenti koji su tijekom liječenja zarazili djelatnici. Ovih dana jedan je takav zahtjev stigao u KBC Zagreb pa je očito nužno da se sačine pravila oko takvih zahtjeva.

S obzirom na to da je u svijetu pa i u Hrvatskoj sve prisutniji delta soj virusa koji se prema američkom CDC-u širi brzo poput vodenih kozica, očito je da će se morati više učiniti na povećanju broja cijepljenih.

Hrvatska ima 50,1 zaraženih na 100.000 građana i 3,1 posto među testiranima u zadnjih 14 dana i po tome je na 10. mjestu EU ljestvice. No, u priobalnoj regiji je zabilježeno 96,5 zaraženih na 100.000 stanovnika što traži produženje strožih epidemioloških mjera do 15. kolovoza.

Dominira delta soj

“Za sad nema opasnosti da jadranski dio Hrvatske završi u crvenom još neko vrijeme, ali moramo sve učiniti da izbjegnemo taj scenarij,” rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak. Dodao je da je nužno jer i u Hrvatskoj prevladava delta soj virusa.


“Poslali smo 188 uzoraka na sekvenciranje u europski laboratorij, a do sad je obrađeno 152. Od toga je 20 ili 13 posto bilo alfa soja, a 128 ili 84 posto delte”, objasnio je Capak, piše Jutarnji list.

Upravo delta soj razlog je što se u cijelom svijetu sve više govori o obveznome cijepljenju zaposlenik u tvrtkama. Primjerice, Google, Facebook i Netflix u SAD-u upravo su objavili svoje planove za cijepljenje svih zaposlenika a zdravstvene su ustanove ostavile idućih mjesec ili dva djelatnicima da se cijepe. Riječju, nepredvidivost koronavirusa razlog je što se mora razmišljati barem korak unaprijed da sustavi od zdravstva, školstva ili socijalne skrbi ne bi kolabirali pod pritiskom zaraženih djelatnika. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
48
Hagić
3
Hmmm
17
Plač
3
Grrr
54
Molim?
15

2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime