Bernard Tkalčec: “U znak protesta, ali i iz očaja, 1. veljače ću otvoriti vrata restorana”

"Vjerujem da će nas biti popriličan broj" - rekao je


Iako je bilo određenih najava, Stožer i Vlada danas su donijeli odluku da kafići neće moći prodavati ni kave za van, a kamoli raditi, dok svoja vrata ne otvaraju ni restorani.


O tome kako preživljavaju, portal epodravina objavio je razgovarao s nekoliko podravsko-prigorskih ugostitelja koji jedva spajaju kraj s krajem.

Najoštriji od njih bio je Bernard Tkalčec, vlasnik seoskog turizma Zlatni Klas u Otrovancu kraj Pitomače, u sklopu kojega ima restoran i smještajne objekte. – Dio sam inicijative ugostitelja nazvane Dajte nam da radimo u koji je uključeno puno subjekata. Trenutno smo u pregovorima i mogu vam reći da će dobar dio nas 1. veljače otvoriti svoja vrata u znak protesta, po uzoru na Češku i Italiju. Vjerujem da će nas biti oko pet tisuća, a ja ću sigurno biti jedan od njih – najavio je on. Bernard kaže da su ugostitelji na koljenima te da im je država okrenula leđa.

– Čuvali smo radna mjesta, no potpore ni ne sjedaju na vrijeme, a gdje su ostali troškovi. Mi izdajemo hranu za van, no to su sitnice. Promet nam je pao za 70 posto, ovo više nije izdrživo – žali se on.

Napominje da će otvoriti iz očaja te kaže da ni kave za van i terase nemaju nikakvoga smisla. – Ljudi su već naučili piti kavu na benzinskim crpkama i na kioscima, a punktove gdje se okupljaju ionako nitko ne kontrolira. U međuvremenu je već preko 1000 ugostitelja propalo, a nezaposlenih je svakim danom sve više.  – kazuje Tkalčec. Mišljenja je da su mjere preoštre te kontraproduktivne.

– Razočaran sam što nakon 43 godine poslovanja moram razmišljati o svom opstanku. Ove su mjere koje izgledaju kao da ti netko da kikiriki i kolač kad si gladan – zaključuje on.Goran Kvakarić, vlasnik tri kafića u Koprivnici, kaže da je situacija bezizlazna i da im preostaje čekati trenutak da otvore. – Na mjerama smo države, otvaranje nema smisla, od čega ću platiti zaposlene? Ovo je sve skupa sprdačina, pogotovo najava otvaranja terasa i kave za van. Ne znam kako bi na taj način išta mogli podmiriti, pa mi plaćamo 28 posto PDV-a! – rekao je on te dodao da im je gradonačelnik Jakšić olakšao s tim da ne moraju platiti najam za terase i smanjio porez na potrošnju. S njim se slaže i Vladimir Rus, vlasnik Stefana i predsjednik Ceha koprivničkih ugostitelja, koji kaže da za kave za van objekt ne bi ni otvarao. Željko Evačić, vlasnik križevačkog Latino bara, koji je ujedno i noćni klub, požalio se kako im je promet pao za 70 posto, iako vrše uslugu hrane i pića za van. – Lokal od 500 kvadrata ne može preživjeti s nekoliko kava za van, kroz prozor, a promet nam je drastično pao i zadnjih mjeseci prije zatvaranja. Ovisio je o broju zaraženih taj dan – ispričao nam je on. O nepopuštanju mjera izjasnio se i Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika, koji kaže da je ova odluka katastrofalna, a svojim je statusom dao je do znanja da neće mirno sjediti. – Čekali smo i dočekali odluku Vlade o popuštanju Mjera, tresla se brda, a rodilo se jedno veliko ništa! Sama odluka je katastrofalna i diskriminatorna, pa tako jedni mogu prodavati kavu (pekare npr.), a drugi koji imaju MTU, i potrebne dozvole – ne mogu! UGP će se konzultirati sa svim neovisnim Udrugama koje podržavaju naš rad, neovisnim Inicijativama, kao i sa svima vama, našim članovima, gledamo se danas u liveu u 17h, također imamo dosta opcija djelovanja od tužbi do građanskog neposluha, i sve su opcije otvorene. #ZelimRaditi”, napisao je Bujas, prenosi epodravina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime