BANIJA ILI BANOVINA? Lovcu iz Potjere prekipjelo: “Nemojmo se brukati glupim zaključcima i nepoznavanjem jezika”

"Banovina je područje pod upravom bana, dok je banija arhaizam za banov posjed i danas isključivo za geografsku regiju"


Banija ili Banovina, pitanje je koji mnogi postavljaju uslijed svakodnevnog medijskog izvještavanja o potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.


Komentari ispod vijesti objavljenih na društvenim mrežama puni su “stručnih objašnjenja” pa čak i prepucavanja, a lovac iz Potjere Krešimir Sučević Međeral odlučio je objasniti novonastalu dilemu.

Na svome Facebooku objavio je poduži status u kojem objašnjava što je ispravno, Banovina ili Banija.

“Jezično gledano, nazivi područja pod čijom upravom tvore se u hrvatskom jeziku nastavcima -ovina/-evina (kraljevina, carevina, kneževina), -ija (županija, grofovija, biskupija, monarhija) i -stvo (vojvodstvo, kraljevstvo, carstvo). Štoviše, upravo nam primjeri dubleta kraljevstvo – kraljevina i carstvo – carevina ukazuju na to da su moguća oba naziva unutar istoga jezika. Postoje sitne značenjske razlike (kraljevina je isključivo politički pojam, dok kraljevstvo može biti i u prenesenom značenju; no već kod carstva to nije slučaj, carevina je arhaizam, a carstvo se koristi i u političkom i u prenesenom značenju). Shodno tome, banovina je područje pod upravom bana, dok je banija arhaizam za banov posjed i danas isključivo za geografsku regiju. Slična stvar postoji i s područjem pod vlašću vojvode, što je vojvodstvo, dok je druga tvorba, Vojvodina, danas samo oznaka geografsko-političke cjeline”, objasnio je.

“Potonje nam dokazuje još jedan apsurd – Vojvodina se tvori upravo onim nastavkom koji je u slučaju Banovine označen kao hrvatski. Da stvar bude bolja, u srpskom jeziku se područje pod vlašću bana također zove banovina, što nam dokazuje naziv administrativnih jedinica Kraljevine (sic!) Jugoslavije. Dakle, nemojmo se brukati glupim zaključcima i nepoznavanje vlastitog jezika pretvarati u pametovanje drugima, koji ga možda također ne poznaju toliko dobro, ali barem još nisu opterećeni paranojom ‘krivogovora'”, zaključio je Krešo.Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
15
Hagić
3
Hmmm
2
Plač
3
Grrr
2
Molim?
12

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime