Mnogi znaju da banane brzo postanu smeđe i propadaju. Njihovo brzo zrenje događa se jer proizvode značajnu količinu etilenskog plina, prirodnog biljnog hormona koji ubrzava taj proces. Ovaj plin odgovoran je za gnjecavu teksturu i neuglednu smeđu boju koju brzo možemo vidjeti kod banana.
Zadržavanje banana u fazi kada prelaze iz zelene u žutu može izgledati nemoguće, ali ipak je možete produžiti zahvaljujući jednom triku: etilenski plin se primarno oslobađa iz stabljike. Da biste spriječili oslobađanje tog plina samo omotajte stabljike plastičnom folijom. Ova metoda može pomoći da banane ostanu svježe i više od 10 dana.
Objesite banane
Stručnjakinja za hranu Emma Mason kaže, ''da biste banane dulje održali svježima, omotajte stabljike plastičnom folijom, Na taj način etilenski plin neće doći do ostatka voćke i ubrzati njezino zrenje''. "Za najdulje trajanje – podijelite grozd na pojedinačne banane i svaku stabljiku omotajte pojedinačno'', kaže Mason. Dodaje kako je sama to isprobala, te da se pokazalo kako banane pohranjene sa stabljikama omotanim u plastičnu foliju bolje održavaju svježinu, čak i nakon 10 dana.
Često je problem i pohranjivanje banana, a zdjela za voće je jako kritizirana u tom smislu. Osim toga vjerovali ili ne, postoji znanstveno objašnjenje zašto biste banane trebali objesiti na kuku dok ih čuvate.
Prema Taste of Home, kod obješenih banana također se usporava djelovanje etilenskog plina. Osim toga izbjegava se njihovo udaranje o radnu površinu. što također ubrzava proces propadanja.
Osim toga Mason savjetuje da pohranite banane na hladnom mjestu, daleko od drugih voćki, ali nikako u hladnjaku. Upozorila je: "Nemojte ih stavljati u hladnjak! Nisu navikle na hladnu klimu, pa njihovo hlađenje zaustavlja proizvodnju etilenskog plina. To znači da neće zrijeti, a još gore – koža će im pocrnjeti. To nije baš privlačno! Umjesto toga, pohranite banane (s omotanim stabljikama) u zasebnu zdjelu kako biste ih zaštitili.
Drugi jednostavan način da produžite rok trajanja banana je kupiti najzelenije banane. Ove banane beru se dok su još nezrele, a zatim polako dozrijevaju tijekom vremena kako bi dosegle onu jarku prepoznatljivu žutu boju. Dakle, umjesto da uzmete savršeno zrele banane s police, uzmite zeleni grozd koji možete objesiti na kuku, prenosi Net.hr.




