Buharica (ili Vrhbračka, Buvarica, Buhavica) je sorta maslina lokalnog karaktera koja se uzgaja na istočnoj strani otoka Brača više od tri stotine godina, ali koja se zbog redovite i izuzetne rodnosti, kao i kvalitete ulja, u zadnje vrijeme naglo širi po cijeloj Dalmaciji. Skromna je u uzgojnim zahtjevima i uglavnom se uzgaja na kršu, na padinama obronaka – pliši, na škrtoj zemlji koja pati sušom.
Obilje čvrstih listova
Krošnja joj je srednje bujna, okruglog oblika, deblo okruglo, kora kompaktna, sive boje. Osnovne grane rastu pod kutom od 40 stupnjeva, a izbojci su visoki, uspravni i bujni. Manje je osjetljiva na sušu, niske temperature i vjetar, maslininu muhu i moljca, te rak masline, a jako je osjetljiva na paunovo oko.
Na krošnji se razvija obilje čvrstih listova tamnozelene boje, eliptičnog oblika koji se savijaju na žlijeb, prosječna dužina im je oko 8 cm, a široki su oko 1,5 cm.
Buharica je samooplodna sorta koja cvate krajem svibnja, dok se resa razvija tijekom travnja i svibnja. Polen je obilan, kao i oplodnja. Vrijeme koje prođe od cvatnje do zrenja je oko 175 dana, a oprašivači su Oblica, Levantinka, Drobnica i Lastovka.
Plod Buharice je krupan, gotovo okruglog oblika, prosječnadužina je oko 2,3 cm, širina 2 cm, a prosječna težina jeoko 4,5 grama ili 220 plodova u kilogramu. Randman je u fazi optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14 posto. Boja ploda početkom zriobe je svijetlozelena, dok je u stadiju potpune zrelosti ujednačena i gotovo crne boje. Meso je čvrsto, tamnocrvene do crne boje.
Blaga gorčina i pikantnost
Koštica ploda Buharice je asimetrična, eliptičnog oblika sa oštrim vrhom i zaobljenim dnom, smeđe je boje, izbrazdana, prosječne težine oko 0,7 grama.
Sorta je mješovite namjene, pogodna za konzerviranje kako zelenih, tako i crnih plodova, ali isto tako daje vrlo kvalitetno ulje visoke kakvoće.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte Buharica blagog do srednje je izraženog mirisa i okusa po plodu masline, voća, badema, ali se osjeća i aromatično bilje i miris pokošene trave. Gorčina i pikantnost je blagog harmoničnog odnosa, pa spada u blago intenzivna maslinova ulja s prepoznatljivom slatkoćom okusa. Ulje je zelene do zlatne boje i ima visok sadržaj antioksidansa.
U gastronomiji se ovo ulje preporuča koristiti kao začin za sve vrste zelenih salata, a odlično se sljubljuje s kuhanom i pečenom ribom, kupusom raštikom, ali i sa ostalim povrćem i pečenim mesom. Posebno se ističe kod serviranja mladih kozjih i ovčjih sireva, te konzervirane ribe i marinada.
Novi broj časopisa Maslinar možete naručiti na sljedećem linku.




