Otkako je zatoplilo i približava se ljeto, austrijski mediji sve češće i više traže konkretan odgovor austrijskog političkog vrha, hoće li i kada otvoriti granice i ponovno im vratiti njihovu posebno cijenjenu slobodu putovanja, nakon što je koronavirus globalni turizam „bacio na koljena“.

Odgovore dobivaju postupno, isto kako se postupno razvija epidemiološka situacija i Austrija „korak po korak“ otvara. No, nestrpljivim Austrijancima je to sve prepolagano i nekonkretno, jer oni već sada žele znati mogu li rezervirati svoj odmor u inozemstvu, prenosi Večernji list.

I dok austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministrica turizma Elisabeth Köstinger kao rješenje za ljetni odmor vide u potpisivanju bilateralnih ugovora i otvaranje granica sa zemljama koje su jednako ozbiljno pristupile pandemiji koronavirusa kao i Austrija, i navode kao primjer Njemačku i Češku, austrijski mediji su znatno galantniji i stalno šire listu mogućih ovogodišnjih turističkih destinacija za odmor Austrijanaca u doba korone..

Pod nadnaslovom „Hrvatska je najvrući tip za putovanje“ i naslovom „Korona: Gdje možemo ove godine odmarati“, dnevni list „Österreich“ u nedjelju piše kako Hrvatska „namjerava otvoriti svoje granice“ za povratak stranih turista i za to, obzirom na konkurente „ima najbolje šanse“.

Isti izvor navodi kako je kancelar Kurz o toj temi već razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i prenose vijest s Kurzovog Twittera kako je s kolegom Plenkovićem razgovarao o „koordiniranom pristupu ponovnog otvaranja turističkog sektora u ove dvije zemlje, te o sezonskim radnicima i graničnim kontrolama“. Dodaje i Plenkovićevu izjavu:

„Svi, s kojima sam razgovarao, žele naći jedan model, kojim bi se otvorile granice i ljudi u ljetnoj sezoni mogli doći u Hrvatsku“.

Ono što „Österreich“ posebno ističe je veliku prednost Hrvatske kao najpoželjnije ovogodišnje destinacije za odmor Austrijanaca u doba korone, a to su njena blizina s Austrijom, koja im omogućava putovanje vlastitim automobilom. Za Austrijance – izuzetno važan sigurnosni aspekt.

List istovremeno navodi kako Italija „gotovo da nema“ nikakve šanse kao destinacija za ovogodišnje ljetovanje i za strane je turiste „No-Go-zona“. Ali ne samo mediji, nego i političari upozoravaju da se „preporučuje izbjegavati putovanja u Italiju“. Šanse Grčke da privuče turiste, kako piše isti izvor, su „loše“, zbog udaljenosti i nužnog zračnog prijevoza. Za Francusku i Španjolsku te Tursku još uvijek je na snazi zabrana putovanja i stoga su neaktualne. Kao ozbiljni kandidati za odmor ističu se Njemačka i Češka, koje je već više puta spomenuo i kancelar Kurz ustvrdivši:

„Vjerujem, da naš cilj mora biti, da ponovno uspostavimo slobodu putovanja, korak po korak, prije svega ćemo to moći učiniti s našim susjedima, koji su također na dobrom putu“.

Austrijski mediji u nedjelju pišu kako njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass upozorava Kurza na opasnost od „preranog otvaranja granica radi povratka turista“. Kao negativni primjer naveo je događaje u poznatom tirolskom skijalištu Ischgl, epicentru zaraze koronavirusom, ne samo Austrijanaca nego i brojnih stranih, pa tako i njemačkih turista, poručivši kako se „Ischgl više ne smije ponoviti“, javlja Večernji list.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime