ASPIRA POKRENULA PROGRAM SOMMELIER Sve u jednom semestru: Stecite nova ili unaprijedite ranije stečena znanja iz područja sommelierstva i enologije te ugostiteljstva

"Polaznici će dobiti sva znanja i vještine potrebne jednom sommelieru i to ne samo po pitanju poznavanja servisa i nuđenja vina, već i po pitanju organizacije rada, vođenja restorana i upravljanja objektom"


Iako je u Dalmaciji turizam prevladavajuća gospodarska grana, još uvijek naveliko nedostaje stručnog i dobro obrazovanog kadra iz područja sommelierstva i enologije.


Visoko učilište Aspira  pokušat će doskočiti ovom problemu novim tromjesečnim programom obrazovanja, u sklopu kojeg će polaznici imati priliku učiti od ponajboljih svjetskih stručnjaka iz svijeta enologije i ugostiteljstva.

Program obrazovanja za sommeliera je u utorak predstavio dekan Aspire, Alen Jerkunica.

– Ovo je prvi put da u Dalmaciji kreće jedan ovakav program, a moram naglasiti ne radi se o kratkom tečaju, već o verificiranom programu koji se upisuje u EU radnu knjižicu. Namijenjen je svima koji žele steći nova ili unaprijediti ranije stečena znanja iz područja sommelierstva i enologije te ugostiteljstva u cjelini, bez obzira radi li se o zaposlenima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu ili vinskim entuzijastima koji se u tom području žele osposobiti. Cilj je usavršiti polaznike za upravljanje ponudom ugostiteljskog objekta, poznavajući specifičnost posla te vodeći računa i o ekonomskoj isplativosti i obavljanju zadanih poslova – objašnjava.

Napominje da će s polaznicima svoje bogato znanje podijeliti tim renomiranih stručnjaka s iskustvom u ugostiteljskim objektima, ali i hotelima visoke kategorije, a program u trajanju od tri mjeseca, bit će prilagođen i zaposlenima.

– Program započinje 6. prosinca, a traje do kraja ožujka 2020. godine. Predavanja će se odvijati u petak popodne i subotu ujutro, odnosno prilagođen je ljudima koji rade preko tjedna – naglašava Jerkunica.

Kakve prednosti polaznici ovog programa mogu steći na tržištu objasnio je predavač u Aspiri i poznati splitski ugostiteljski menadžer Tonči Drlje.

– Mi ćemo dati puno toga, a sad što će oni uzeti, uvelike ovisi i o njima. U principu, dobit će sva znanja i vještine potrebne jednom sommelieru i to ne samo po pitanju poznavanja servisa i nuđenja vina, već i po pitanju organizacije rada, vođenja restorana i upravljanja objektom. Vjerujem da će to zaživjeti i da ćemo svake godine upisivati sve više polaznika. S obzirom na kronični nedostatak stručnog kadra u ugostiteljstvu, ovo je jedan program koji otvara velike mogućnosti – optimističan je Drlje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime