Arheološkim istraživanjem u povijesnoj jezgri Trogira započeo znanstveno-istraživački projekt Trogir Through Time

Riječ je o nacionalnom i međunarodnom projektu od izuzetnog značaja za Trogir, tijekom kojeg se očekuje prikupljanje do sada nepoznatih podataka koji će predstaviti slabo poznatu povijest Trogira

Muzej grada Trogira započeo je projekt istraživanja povijesti Trogira i njegove okolice u razdoblju od željeznog doba (zadnje tisućljeće prije Kr.) do kraja antičkog razdoblja (5. – 7. st.). Projekt pod naslovom “Trogir Through Time” uspostavljen je tijekom 2017. godine u suradnji Muzeja grada Trogira (Lujana Paraman, dipl. arheologinja) s Österreichische Archäologische Institut – Arheološkim institutom Austrijske akademije za znanost u Beču (priv. doz. mag. dr. Martin Steskal), Institutom za arheologiju u Zagrebu (dr. sc. Marina Ugarković) te Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Trogiru (dr. sc. Miroslav Katić).


Riječ je o nacionalnom i međunarodnom projektu od izuzetnog značaja za Trogir, tijekom kojeg se očekuje prikupljanje do sada nepoznatih podataka koji će predstaviti slabo poznatu povijest Trogira i omogućiti njezinu znanstvenu, stručnu, i naravno, turističku valorizaciju, ne samo na lokalnoj već i na europskoj razini. Interdisciplinarnim proučavanjem arheološke baštine šireg trogirskog područja želja je svih sudionika steći uvid u formiranje različitih aspekta kulturoloških identiteta za vrijeme najznačajnijih civilizacijskih promjena na ovom prostoru, do kojih dolazi interakcijom lokalnog stanovništva s novopridošlim Grcima, a potom i Rimljanima.

Projekt “Trogir Through Time” prva je službena suradnja hrvatskih institucija s Austrijskim arheološkim institutom u Beču na području Dalmacije te je za nadati se da će se isti, čije je trajanje predviđeno u razdoblju od 5 godina, uspješno realizirati na zadovoljstvo svih sudionika.

U okviru projekta, prvo arheološko istraživanje provodi se u povijesnoj jezgri Trogira, u prizemlju romaničke kuće u Ulici Matije Gupca, zahvaljujući susretljivosti vlasnice objekta gđe. Rose Berket. Kuća se nalazi u centru starijeg, istočnog dijela povijesne jezgre nastale nad ostacima antičke urbanističke faze grada. Smještena je s južne strane glavnog gradskog dekumana koji se proteže od prostora današnjeg trga (antički forum) na istoku prema pretpostavljenom zapadnom rubu helenističkog i rimskodobnog grada u današnjoj Mornarskoj ulici. Paralelno s iskopavanjma, u Muzeju grada Trogira provodi se primarna obrada i crtanje te konzervacija i restauracija pokretnog materijala. Istraživanje i obradu materijala vode Lujana Paraman, Martin Steskal i Marina Ugarković.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0