APSURDI U ŠKOLSTVU: “Ako nastavniku pukne internet, svi padate”

Na Ekonomiji osvanule bizarne upute za ispite


Saborski zastupnik Davor Nađi i bivši student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na svojoj je Facebook stranici objavio pravila pisanja online ispita na kolegijima Matematika i Ekonometrija na spomenutom fakultetu. Prema njima se, između ostaloga, u slučaju prekida internetske veze studentu bilježi pad, prenosi portal Srednja.


Ako profesoru pukne internetska veza, padate ispit

To je posebice problematično za studente koji dolaze iz mjesta u kojima infrastruktura telekoma jednostvno ne dozvoljava bolju vezu, na što sami ne mogu utjecati. Drugo, puno bizarnije pravilo, ono je da studenti padaju ispit ukoliko njihov profesor nema stabilnu internetsku vezu.

– U slučaju da se iz bilo kojeg razloga internetska veza tijekom pisanja ispita prekine nastavniku, ispit postaje nevažeći i bilježi se pad svim studentima koji su prisutni na online ispitu. Ovo vrijedi za usmeni dio (teoriju) kao i za pismeni (pritom se valjda misli na pisani, op.a.) dio, stoji u uputama za online ispit iz Matematike na EFZG-u.

Jedno od pravila na tom kolegiju, a i to je okolnost na koju studenti ponekad ne mogu utjecati, ono je o kašnjenju maila s rješenjima zadataka.

– Ispit se piše 35 minuta i sastoji se od tri zadatka. U okviru tih 35 minuta treba obaviti sve: napisati postupak rješenja, fotografirati rješenja i poslati fotografije rješenja na e-mail adresu. Kad istekne 30 minuta nastavnik će reći da je vrijeme za slikanje i slanje zadataka. U tom trenutku svi studenti moraju prestati pisati, staviti iksicu na papir koji slikaju, te zajedno sve slike poslati kako je prethodno opisano. Kašnjenje slanja maila više od 10 sekundi neće se tolerirati te se u tom slučaju bilježi pad studenta, stoji u uputama na Matematici.

EFZG: Pojedinci su donijeli nekorektne odluke, studenti neće odgovarati

Zastupnik Nađi kaže kako su mu se s ovim problemom obratili sami studenti.– Ovim putem apeliram na vodstvo fakulteta da odmah prestane s takvom praksom iživljavanja na studentima te na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da zaštiti prava studenata, poručio je Nađi.

Ekonomski fakultet nije javno reagirao na ovu prozivku, pa smo im poslali upit. Tražili smo da nam pojasne zašto su na spomenutim kolegijima donesena ovakva pravila, te na koji način studenti mogu utjecati na internetsku vezu nastavnika. Pitali smo i je li studentima koji si ne mogu osigurati bolju internetsku vezu omogućen alternativni način polaganja ispita, primjerice, uživo na fakultetu. U kratkom telefonskom razgovoru, glasnogovornica Ekonomskog fakulteta kazala nam je da upute nisu bile usuglašene s upravom, te da je naknadno odlučeno da se ipak neće primjenjivati.– Pojedini nastavnici dali su upute koje nisu bile korektne. To je u međuvremenu promijenjeno tako da studenti neće odgovarati za eventualno puknuće veze, rekla je portalu Srednja glasnogovornica EFZG-a, Ivana Obad.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime