APN ODREDIO MOGUĆNOST ODUZIMANJA STANA Evo koliko morate čekati prije nego smijete iznajmiti stan iz POS-a

Obavijest je Agencija objavila zbog toga jer je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji


Ako prije isteka od deset godina od kupnje stana izgrađenog poticanom stanogradnjom stan iznajmite, može vam se dogoditi da bez njega ostanete. Naime, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, objavila je prije nekoliko dana službenu Obavijest o dužnosti pridržavanja odredaba Zakona o društveno poticanoj stanogradnji u kojoj upozorava na odredbu članka 28. stavak 1. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Tom se odredbom određuje ‘da stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji’.Napominje se i kako se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji koji su sklopljenji prije stupanja na snagu tog Zakona. Tako se zabrana raspolaganja nekretninom odnosi na sve ugovore o kupoprodaji sklopljene poslije 18. srpnja 2009. godine, piše Večernji list.

– Slijedom navedenog, skrećemo Vam pozornost da dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje kogentnih odredbi Zakona, stoji u priopćenju APN-a.

Dalje se navodi kako APN će, utvrdi li da se stan koristi suprotno odredbama Zakona, odnosno da jeprodan ili iznajmljen, kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku. U tome slučaju, kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora.

Obavijest je Agencija objavila zbog toga jer je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Zakon je promijenjen zbog pisanja domaćih medija o situaciji sa zgradom u splitskoj Kili koja je izgrađena poticanom stanogradnjom u kojima su već nekoliko dana nakon useljavanja stanovi bili ponuđeni na prodaju. A onda se otkrilo i kako se stanovi iz programa poticane stanogradnje nude i u najam, kako u turističkoj sezoni tako i izvan nje. U spomenutom splitskom naselju na pročelju je zgrade čak osvanula apartmanska oznaka. U tom trenutku, početkom ljeta 2017. godine, APN-ov je stav bio kako nije ovlašten postavljati bilo kakve uvjete potencijalnim kupcima.

– Zakonom je određeno ograničenje stvarno-pravnog raspolaganja kupljenim stanom, odnosno suvlasničkim dijelom nekretnine na način da se može prodati ili na drugi način otuđiti samo ako vlasnik prethodno otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate, stajalo je u odgovoru APN-a na upit Slobodne Dalmacije koja je prva pisala o slučaju. Štoviše, u APN-ovu se odgovoru iznosi i kako Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji nisu propisana nikakva druga ograničenja u raspolaganju vlasništvom a ograničenja koja bi proveo APN bez zakonskog uporišta, štoviše bi bila protivna Ustavu i drugim zakonima kojima se uređuje pravo vlasništva.

No, javnost je u veljači ove godine izviještena kako se pripremaju izmjene Zakona kojim bi se stalo na kraju preprodaji stanova iz programa poticane stanogradnje, što bi se riješilo klauzulom u kupoprodajnim ugovorima kojom bi se zabranjivala prodaja ili najam. Taj prvi nacrt predviđao je da klauzula vrijedi sve dok stan ne bude otplaćen, no po obavijesti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama postoji rok od deset godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora, ali odredba vrijedi i retroaktivno u periodu od deset godina, javlja Večernji list.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime