Podjelite

Čelni čovjek splitskog MOST-a, Ante Čikotić, u srijedu navečer osvrnuo se na amandman “OPG Tržnice” koji nije prošao na jučer završenoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Splitski MOST-ovci su ovim amandmanom predložili OPG tržnice na 28 lokacija raspoređenih po 28 Gradskih kotareva i 7 lokacija raspoređenih na područjima 7 Mjesnih odbora.

Čikotićev osvrt na amandman prenosimo u cijelosti:

Amandman “OPG Tržnice” ili direktnog i besplatnog plasmana ekoloških proizvoda po kvartovima i mjesnim odborima u gradu Splitu nije prošao za jedan glas u Gradskom vijeću. Žao nam je što predstavnica HSS-a nije prepoznala potrebe 13 932 obiteljska poljoprivredna gospodarstava (OPG) u županiji i bila presudan glas mimo stege koalicije HDZ/HGS.

Uz amandmane koji su bili usmjerenim poticanju poduzetništva, socijalnoj osjetljivosti i potpore poduzetnicima početnicima, ovdje ističemo amandman koji se može realizirati uz malu volju Grada Splita da u njegovoj realizaciji sudjeluje s poprilično neznatnim sredstvima (Most NL je tražio 245 000 kn za OPG Tržnice). Amandman se odnosi na minimalna financijska sredstva koja su potrebna za nabavku drvenih štandova na rasklapanje dimenzije 230×120 s vodootpornim platnom, maksimalne pojedinačne cijene do 7 000 kuna, te da gradske službe definiraju lokacije i uvjete pod kojima bi se te iste ponudile OPG-ima iz Splitsko-dalmatinske županije.

U obrazloženju amandmana vijećnici Mosta NL su posebno istaknuli: „Za područje Splitsko-dalmatinske županije u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava upisano je 13 932 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ova okolnost nudi veliki potencijal za osiguravanje dostupnosti domaće i zdrave hrane odnosno proizvoda svim stanovnicima Grada Splita. Stoga se ovim amandmanom predlaže da se u svim gradskim četvrtima omogući da certificirani i najbolji OPG-ovi putem OPG TRŽNICA ponude svoje proizvode građanima Splita. Predlaže se PROJEKTOM OPG TRŽNICA predvidjeti 28 lokacija raspoređenih po 28 gradskih kotareva i 7 lokacija raspoređenih na područjima 7 mjesnih odbora, u okviru dopuštenoga Odlukom o komunalnom redu.“

Slični koncepti tržnice postoje u EU i zakonski propisi predviđaju ovakvu mogućnost. Stoga uopće ne sumnjamo u uspjeh ovakvog pristupa i koncepta u Splitu. Prednosti ovakvog koncepta tržnice su višestruki: omogućuje izravnu prodaju i komunikaciju proizvođača i kupca; smanjuje troškove (jer nema posrednika) i čini cijenu proizvoda konkurentnijom i samim time kupac jeftinije dolazi do željenog (domaćeg ) proizvoda; proizvođači imaju osiguranu distribuciju i prodaju svojih proizvoda koja im je isplativija (stoga mogu dodatna sredstva uložiti u razvoj proizvodnje); održivost poljoprivredne djelatnosti od izrazitog lokalnog značaja i osiguravanje zdravije prehrane stanovnika grada Splita.

Uvođenjem odvajanja biootpada omogućili bi da kompost možemo direktno prepustiti tim OPG-ovima kako bi smanjili uporabu mineralnih gnjojiva. To je prava cirkularna ekonomija!


(Visited 1 times, 1 visits today)

Podjelite