Izbori za predsjednika Republike održat će se u nedjelju 22. prosinca.

Predsjednički kandidati od 22. studenoga do 3. prosinca u ponoć, odnosno u 12 dana imaju rok da prikupe potrebnih 10 tisuća potpisa birača za svoju kandidaturu, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) onda u roku od 48 sati objavljuje listu pravovaljanih kandidata.

Od osoba koje daju potpis nekom kandidatu traži se da na obrascu ispune svoje ime i prezime, adresu i OIB. Da bi potpis bio pravovaljan, osoba mora biti hrvatski državljanin koji je navršio 18 godina.

Nakon objave liste počinje izborna promidžba koja traje do subote 21. prosinca, odnosno 24 sata prije dana izbora. U subotu te u nedjelju, na dan izbora, zabranjena je svaka promidžba, kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je da ide po još jedan mandat na Pantovčaku, a protukandidati bi joj, prema dosadašnjim najavama, mogli biti Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić i Vlaho Orepić.

U svojoj novoj anketi pitamo vas kome ćete dati svoj glas u prvom krugu nadolazećih predsjedničkih izbora?Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime