Američka privatna meteorološka kompanija Accuweather danas je objavila sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece rujan, listopad i studeni. Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivosti bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza!

U nastavku prenosimo najvažnije naglaske te prognoze za područje Hrvatske:

“Kišovite epizode kakve su se mogle vidjeti u Italiji i na Balkanu tijekom ljeta nastavit će se i tijekom jeseni, pri čemu će i u rujnu često dolaziti do grmljavinskog nevremena, što može povećati opasnost od poplava.

Kako jesen bude odmicala, rizik od jakih grmljavinskih nevremena će se smanjiti, ali naoblaka sa lokalno obilnim kišama će i dalje opstati. Na cjelokupnoj olujnoj stazi preko Europe pojavit će se oluje po južnoj Europi donoseći brojne valove oborina tijekom listopada i studenog.

Vlažno i nestabilno vrijeme koje se predviđa na Balkanskom poluotoku ograničit će intenzivnu toplinu, pa se očekuje da temperature ostanu blizu ili malo ispod normalnih za sezonu u cjelini.”

“Česta nevremena vjerojatno će imati negativan utjecaj na poljoprivredu i događanja na otvorenom u cijeloj regiji”, zaključio je meteorolog Taylor Roys.