Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je stigao u Dubrovnik, a za N1 govorio je o odnosima Hrvatske i SAD-a, kupnji vojnih zrakoplova, odnosu prema Kini i drugim temama.

Kaže kako je Donald Trump dobro.

“Molimo se za njegov i Melanijin brzi oporavak, ali čujem da im je dobro”, rekao je Pompeo.

Kaže kako Trumpova administracija u fokus vraća dio svijeta u kojem je Hrvatska na načine koje je prošla to odbijala učiniti.

“Bio sam na Cipru, u Grčkoj, više puta na Balkanu. Ovo je važna regija, Hrvatska i hrvatski narod osobito su nam dobri i važni partneri. Žalim što državni tajnik već osam godina nije posjetio Hrvatsku, no danas smo ovdje. Ostvarili smo vojnu suradnju, vidio sam sjajne hrvatske vojnike kako se bore uz Amerikance u okviru NATO-ovih misija, svjedočio sam odličnom poslu. Posjećujemo se u našim zemljama… Nadam se da ćemo nastaviti širiti gospodarsku suradnju. Nastavit ćemo s ulaganjima i osnaživanjem naših odnosa. Dobre stvari će se događati između američkog i hrvatskog naroda”, kaže Pompeo.

O izgradnji Pelješkog mosta

Komentirao je i izgradnju Pelješkog mosta koji grade kineske, a ne američke tvrtke.“Da, to je suverena odluka koja je donesena ovdje. Imamo prilično konzistentan stav o tome kako tretirati Kinesku komunističku partiju. Ako je njihovo poslovanje pošteno i transparentno i ako imaju recipročan odnos prema određenoj zemlji… Ako Hrvati mogu ulagati u Kinu, baš kao što Kinezi mogu doći u Hrvatsku”, kaže Pompeo dodajući da treba shvatiti rizik povezan s onim što čini Kineska komunistička partija kad se upušta u takve aktivnosti.

“Ne znam detalje ovog posla, ali gotovo svaki primjer koji sam proučio, riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu, dobivaju subvencije kineskih vlasti. To nije način na koji Zapad, Europa i transatlantski odnosi funkcioniraju. Pošteno se odnosimo jedni prema drugima. Pružamo potporu poslovanju, kad nastane spor, rješavamo ga, ne narušavamo okoliš u državama. Želim da sve zemlje, uključujući Hrvatsku, širom otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s Kineskom komunističkom partijom. Uočili smo da su njihove predatorske aktivnosti svakako išle na ruku njima, ali prečesto ne idu na ruku državi u kojoj su komercijalno aktivni”, rekao je Pompeo.

O nabavi vojnih aviona

Komentirao je i nabavu vojnih aviona rekavši kako se nada da će Hrvatska donijeti najbolji izbor za svoju zemlju.

“Uvijek mislim da su američki proizvodi fantastični. Znam da postoje i drugi ponuđači, ali želim da Hrvatska dobije najbolju vrijednost za svoj novac. Uvijek želimo biti jasni o mogućnostima naših proizvoda. Osigurat ćemo pomoć i oblike financiranja kako bi naša ponuda bila primamljiva. Ali u konačnici odluka će biti na suverenoj državi Hrvatskoj”, kaže Pompeo.

Što se tiče 5G tehnologije, očekuje da će Hrvatska donijeti dobru odluku u pogledu podataka građana. “Svaki Hrvat želi da njegovi podaci u okviru određenog sustava budu sigurni. No uvjeren sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sustavu koji je u rukama aparata nacionalne sigurnosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huaweijev sustav ili neki drugi kineski sustav, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države”, zaključio je Pompeo za N1.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime