Hrana koju jedete ima izravan utjecaj na funkcioniranje vašeg tijela. Uravnotežena prehrana ključna je za dobar osjećaj, iz dana u dan, a ključna je i za podržavanje zdravog metabolizma, piše Večernji list.
“Metabolizam je otmjen izraz za opisivanje zamršenih putova unutar naših stanica i tijela koji u konačnici održavaju tijelo u pokretu i funkcioniranju”, kaže dijetetičarka i autorica Tracy Lockwood Beckerman.
Krajnji proizvod metaolizma je energija potrebna za vitalne funkcije u tijelu kao što su probava, disanje, rast i još mnogo toga. Sam Schleiger, liječnica i specijalistkinja za žensko zdravlje, objašnjava da uravnotežena prehrana koja se sastoji od hrane bogate hranjivim tvarima može pomoći u optimiziranju metaboličke funkcije. Prema Schleiger, ovo su zdrava hrana i pića koji mogu podržati zdrav metabolizam: Kvalitetni proteini, zdrave masti, voće i povrće, cjelovite žitarice, začini, zeleni čaj, voda.
Zdrava hrana potiče metabolizam
Neka hrana zahtijeva više energije za probavu i ubrzanje metabolizma, uključujući različite vrste proteina poput piletine, ribe, nemasne govedine, jaja i mahunarki. “Konzumiranje hrane bogate proteinima može pomoći u ubrzavanju metabolizma”, kaže Beckerman. To je zato što je tijelu potrebno više energije za razgradnju aminokiselina u proteinima nego za metaboliziranje ugljikohidrata i masti.
Voće i povrće uvijek se preporučuju za zdravu prehranu, a to je zato što su te namirnice bogate nizom minerala, vitamina i antioksidansa.
“Oni osiguravaju bitne hranjive tvari za metaboličke procese i cjelokupno zdravlje”, kaže Schleiger. Masnoće često imaju lošu reputaciju, ali nisu sve masti iste.
“Hrana poput avokada, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja sadrži korisne mononezasićene i polinezasićene masti koje podržavaju rad stanica i proizvodnju hormona”, stiče Schleiger. A ako volite dodavati začine svojim receptima, neki mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma.
Začini poput čili papričice, kajenskog papra i đumbira mogu privremeno potaknuti metabolizam povećanjem tjelesne temperature i poticanjem laganog povećanja sagorijevanja kalorija, objašnjava ona. Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, zobi, kvinoje i kruha od cjelovitog zrna pšenice, važna su skupina namirnica koja osigurava različite hranjive tvari, piše Večernji list.
“Imaju veći sadržaj vlakana, što pomaže u probavi i održava dulje osjećaj sitosti”, kaže Schleiger.