Na temelju analiza deset istraživanja iz Europe, SAD-a i Azije, koja su uključivala oko 1.4 milijuna ljudi, znanstvenici su objavili izvještaj. Istražili su 18.822 slučaja raka pluća i otkrili da je jedenje jogurta i vlakana povezano sa smanjenjem rizika, prenosi N1.
Muškarci koju su jeli oko 85 grama jogurta svaki dan i žene oko 113 grama imali su 19 posto manji rizik od razvoja raka pluća. Čak i jedenje malih količina jogurta može smanjiti rizik, pokazalo je istraživanje.
Iako ovo istraživanje daje nadu, stručnjaci ističu kako je potrebno provesti još analiza jer su dokazi o povezanosti između jogurta i vlakana te raka pluća ograničeni.
No, jedenje jogurta svaki dana svakako ima zdravstvene prednosti. Jogurt je bogat kalcijem, vitaminima B, vitaminom D i mnogim drugim nutrijentima. Preporučuju punomasni jogurt s probioticima u koji možete dodati bobičasto voće ili med.
Jogurt može pomoći u poboljšanju zdravlja, ali stručnjaci napominju da je najbolja prevencija prestanak pušenja.