65.godina rada Kulturno-umjetničke udruge “Mosor”, Gata: Imaju još više razloga za slavlje

Kulturno umjetnička udruga “ Mosor „ Gata, prigodnim je skupom i druženjem svojih članova svih generacija proslavila dvije velike obljetnice


Kulturno umjetnička udruga “ Mosor „ Gata, prigodnim je skupom i druženjem svojih članova svih generacija proslavila dvije velike obljetnice, 65 godina rada udruge te 100 godina od izvođenja prve dramske predstave u Gatima.


U svom priopćenju navode da je tim povodom izdana i monografija “100 godina amaterskog kazališta u Gatima”. Uz pomoć bivših članova i aktualnog vodstva udruge autorica monografije je članica udruge i bivša predsjednica udruge Nikolina Radmilo – Pivčević.

Pokrovitelji izdanja monografije su Hrvatski sabor kulture i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a izaslanik ministrice bio je intendant HNK Split Srećko Šestan.
On je istaknuo važnost amaterskog kazališta kao i veliku vrijednost monografije iz koje će i buduće generacije moći učiti o povijesti i vrijednosti svoga kraja.

U promociji knjige sudjelovali su i glumica HNK Split Snježana Sinovčić Šiškov i glumac istog kazališta Trpimir Jurkić, koji s gatskim amaterima radi posljednje desetljeće.
Skupu su prisustvovali i omiške gradske vlasti, gradonačelnik g.Tomasović i predsjednik GV Zvonko Močić.
Promociji održanoj u omiškom hotelu Plaža prisustvovalo je oko 300 osoba, članova udruge koji su godinama nastupali u dramskim predstavama.

Osim promocije monografije glumci su u tradicionalnim poljičkim nošnjama odigrali prikaz „Biranje kneza” te odigrali Poljičko kolo koje je UNESCO 2011. godine uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kazališni amaterizam u Gatima je počeo dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je župnik u Gatima bio don. Stipe Kaštelan iz Zakučca. On je tada napisao tri drame iz povijesti Poljica, a pod njegovim je vodstvom odigrana i prva predstava “Rasulo Poljica” (23.04.1919). Ta, ali i ostale dvije njegove drame „Počelo Poljica“ i „Prodana djevojka„ su se izvodile periodično cijelo jedno stoljeće.S kontinuiranim radom KUU „Mosor“ Gata počeo je 1954. godine. U dugoj povijesti dramskog amaterizma s predstavama koje govore o prošlosti Poljica i Poljičke republike kako u bivšoj državi (SFRJ) te samostalnoj Hrvatskoj udruga je sudjelovala na brojnim državnim smotrama kazališnog amaterizma na kojima su osvojene brojne nagrade.

Društvo je godinama vodio poznati splitski glumac pokojni Ivo Marjanović. Posljednjih godina igraju se i suvremene dramske predstave koje režiserski potpisuje Trpimir Jurkić.

– Rad udruge danas se odvija u dvije sekcije, dramskoj i folklornoj. Organizatori smo niza kulturnih događanja, a posebno izdvajamo “Gatsko kulturno ljeto – Dani Ive Marjanovića”. Kroz dugogodišnji rad društva gotovo da nema osobe iz mjesta koja barem jednom nije bila dio neke predstave. Što se tiče folklorne sekcije u radu sudjeluje preko 60 folkloraša – uglavnom djece do 7 do 20 godina koja dolaze iz svih mjesta Srednjih Poljica, a u posljednje vrijeme i šire.
U 2019. godini Splitsko – dalmatinsku županiju predstavljali smo na 3 državne smotre, bilo da se radi o folkloru ili dramskom amaterizmu. Riječ je o državnoj smotri izvornog folklora – Vinkovačke jeseni te o državnom festivalu dječjeg folklora u Kutini gdje smo i osvojili prvo mjesto. Dramska sekcija je s predstavom „Testament“, nastupila na državnoj smotri kazališnih amatera u Vodicama- kazuju iz KUU “Mosor”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime