Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regije i ove godine organiziraju Dioklecijanovu amforu – natjecanje profesionalnih kuhara kao i timova predstavnika medija u kuhanju. Prilika je, posebice, mladim profesionalnim kuharima da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu, a pozivamo i medije da iskušaju svoje kulinarske umijeće u spremanju morskog rižota.

Prva Dioklecijanova amfora održana je 2005. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta koje je okupio u našu udrugu, a druga dvije godine kasnije. Sama je manifestacija pokrenuta povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje te da se promovira Split kao cjelogodišnja gastro destinacija.

Natjecanje je obnovljeno nakon višegodišnje stanke 2013. godine u Vili Dalmaciji, a tada su se prvi put za odličja i pehare borili i predstavnici lokalnih redakcija u spremanju brudeta.

Zbog nepredvidljivih vremenskih prilika Amfora se od lani održava u ŠKMER-oj Kuharskoj akademiji na splitskom Spinutu.

Ove godine profesionalni kuhari se natječu u spremanju buzare i lešade, a uvjete za prijavu možete naći OVDJE.

Za pehar borit će se i tročlani timovi medijskih kuća u jednosatnom spremanju morskog rižota. Na raspolaganju imat će i dodatno vrijeme za pripremu, a organizator će osigurati ove namirnice:

– kozice

– 1 kg rižota (kojeg treba u potpunosti utrošiti)

– povrće za temeljac

– kapula, luk, petrusimul

– ulje, začini

– vino

Natjecatelji mogu ponijeti i svoje tajne sastojke, a uvjet je da je rižot bude morski, po želji i uz dodatak povrća. Mediji će kuhati u novoj Plavoj kužini, dok se istovremeno budu odvijala natjecanja profesionalaca. Sva natjecateljska jela će ocjenjivati renominirani dalmatinski chefovi i međunarodni suci iz ŠKMER-a.

Uz poslovično dobro druženje ide, dakako, i zakuska.

Za sve dodatne informacije javite se na email info@skmer.hr ili mob. 099 319 89 61, 091 581 83 85Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime