Izložba “Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene” otvorena je u ponedjeljak u Muzeja grada Splita.

O životu splitskih gradonačelnika u razdoblju od pohrvaćenja općine do sloma Austro-Ugarske Monarhije govore brojni očuvani osobni predmeti, fotografije i dokumenti, koje je sakupio autor izložbe Marijan Čipćić.

– Ovom izložbom želimo naše gradonačelnike iz toga razdoblja upoznati kao studente, muževe, kako bismo vidjeli njihovu ljudsku stranu – naglasio je Čipćić.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je istaknuo da je vidljivo koliko je ovim ljudima stalo služiti svome gradu.

– Vidljivo je koliko su svog privatnog života, snage i zdravlja ostavili svome gradu.To je priča koja svakog od nas mora nadahnuti. Susreti s njihovim dvojbama, političkim nadmetanjima kroz koja su ti ljudi prolazili i prebaciti ih u sadašnje vrijeme i promijeniti samo imena, imate iste procese, možemo od njih učiti. Oni su svoje živote uložili u ovaj grad – kazao je Krstulović Opara.

Među istaknutim uzvanicima bio je i Ante Rendić Miočević, praunuk prvog splitskog gradonačelnika Duje Rendića Miočevića koji je u pohrvaćenju splitske općine naglasio ulogu izbora 1882. godine na kojima su pobjedu odnijeli “narodnjaci”.

Otvorena do siječnja 2020. godine

Ovom izložbom Muzej grada Splita zaokružuje ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena postignuća Splita na kraju 19. i početku 20. stoljeća, a koji je započeo u sklopu proslave Svetog Dujma 2018. godine, znanstvenim skupom na kojem su javnosti predstavljene biografije splitskih gradonačelnika od 1882. do 1918. godine.

Autor izložbe je kustos Marijan Čipčić, a likovni postav potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. Stručni suradnici su kustosica Darka Perko Kerum i dr. sc. Branko Kasalo s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Recezentica kataloga izložbe je dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

Izložba će biti otvorena do siječnja 2020. godine, pa ukoliko ste propustili otvorenje, prošetajte do Muzeja grada Splita i upoznajte se s ljudima koji su stvarali grad u kakvom živite danas.1 KOMENTAR

  1. Ka da grad nije postoja ni prije ni kasnije, ruzno je sta se izdvajaju gradonacelnici samo iz razdoblja “pohrvacenja” opcine, a nije uvrsten period izmedju dva rata. Smeta HDZ-ovcima Antonio Bajamonti, a vjerojatno Dr.Jaksa Racic, dva najbolja podeste u zadnjih 150 godina. Split po ovome ispada nesto ka Kosovo danas, izbacila se povijest koja velikin Hrvatima, nikakvin Splicanima ne odgovara.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime