Vukovar Foto: Dominik Tomašević

Obilježavanje najvažnije obljetnice novije hrvatske povijesti, one u gradu Vukovaru, ove će godine biti još snažnije, jer će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog 1991. godine ujediniti sva crkvena zvona. Hvalevrijednom inicijativom “ZVON za Vukovar”, 18. studenog točno u 18 sati i 11 minuta, zvona svake crkve u Hrvatskoj zazvoniti će u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

Inicijativa, koju je pokrenuo fra Ivica Jagodić, župnik i gvardijan župe Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, potaknuta je istraživanjem koje je provedeno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Naime, u anketi u kojoj je pitanje bilo što se u novijoj hrvatskoj povijesti dogodilo 18. studenog, niti jedan od 40 ispitanih studenata nije znao točno odgovoriti.

– Baš kao i proteklih godina, i ove će se 18. studenog tisuće hodočasnika uputiti istim onim poznatim nam putem, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja, kojim je koračala kolona prognanih Vukovaraca na isti ovaj dan prije 27 godina. Svjestan da unatoč svim naporima da se žrtva Vukovara naglasi i da se svijest o njoj održi živom u srcima hrvatskog naroda, vrijeme, baš kao i uvijek, čini svoje.

Nakon toliko godina svjedoci smo smanjivanja svijesti o ovoj iznimno važnoj obljetnici, osobito među mladima. Vođeni ovim činjenicama, a u nadi i iskrenoj želji da pokušamo spriječiti zaborav, ove smo godine odlučili upotpuniti obilježavanje 18. studenog u Vukovaru s dvije nove inicijative – istaknuo je fra Ivica Jagodić.

Uz “ZVON za Vukovar”, pokrenuta je i druga inicijativa pod nazivom “Zid križeva”. Mnogi hodočasnici koji su proteklih godina posjetili samostan prilikom posjeta gradu Vukovaru, na dar su, naime, poklanjali križeve koje su donosili iz svojih župa. Sukladno tome, prilikom izgradnje Franjevačkog muzeja Vukovar, izdvojio se prostor u kojem će se izložiti križevi koji su doneseni tijekom godina i po jedan križ iz svake župe u Hrvatskoj. Stoga iz župe u Vukovaru pozivaju župe diljem Hrvatske da se priključe ovoj inicijativi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime