Zvjezdano selo Mosor sredinom kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida

Javno promatranje će biti upriličeno 12. kolovoza (četvrtak) uvečer.

Već duže vremena udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Tako će biti i ove godine: javno promatranje će biti upriličeno 12. kolovoza (četvrtak) uvečer. Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje u čevrtak u večernjim satima, te u petak izjutra. Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena od 19.30 h (četvrtak).


Program će i ovaj put biti upotpunjen znanstveno-popularnim predavanjem. Predavanje pod naslovom “Astropričaonica” će započeti u 20.00 h, a održat će ga mladi znanstvenici Stella Vješnica i Duje Giljanović, bivši polaznici Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor i dugogodišnji članovi naše udruge. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Promatranje će voditi astronom-animator ZSM-a Zoran Knez i Ante Radonić, naš dobro poznati popularizator astronomije i astronautike, stručni suradnik radijske emisije Andromeda. Mjesec će te večeri još biti u fazi srpa i zaći će već oko 22 sata. On stoga neće predstavljati osobitu smetnju. Možemo očekivati da će u svakih sat vremena biti vidljivo po nekoliko desetaka tih nebeskih krijesnica.

Promatranje će potrajati do ponoći. Ulaz je besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli.

Važna napomena: Zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom bolesti COVID-19, a u skladu s Odlukom o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Splitsko-dalmatinske županije, koju je dana 23. srpnja donio Stožer civilne zaštite RH, predavanju će u velikoj dvorani zvjezdarnice moći prisustvovati najviše pedeset građana. Tijekom predavanja, posjetitelji će morati nositi zaštitne maske. Molimo sve one koji će možda zbog toga ostati bez svog mjesta u dvorani da pokažu razumijevanje!
Slično tome, nakon predavanja će promatranju s terase zvjezdarnice posjetitelji moći pristupati samo u skupinama od najviše pedeset osoba. (Kako zbog tih mjera neće dolaziti do istovremnog okupljanja velikog broja posjetitelja, bit će moguće provesti i promatranje planeta Jupitera i Saturna teleskopom!) Promatranje s terase zvjezdarnice zbog spomenute Odluke mora biti okončano do ponoći, 12. kolovoza.

Sažetak predavanja: Astropričaonica

U formi dijaloga, predavači će slušateljima dati uvid u raznolika i maštovita pitanja s kojima su se susretali svi željni razumijevanja svemira. Proputovat će se kroz “lokalne” teme – Okreće li se Mjesec oko svoje osi? Kako astronomi znaju od čega se sastoje zvijezde? Zašto su zvijezde različitih boja? – do onih “daleke” naravi – Zašto je noćno nebo tamno? Kolika je temperatura svemira? Što astronomi podrazumijevaju pod inflacijom? Istražit će se naizgled jednostavna pitanja, u srži kojih se kriju vrlo kompleksni, često intrigantni odgovori.


O predavačima:

Stella Vješnica je članica istraživačke grupe za Radio astronomiju i međuzvjezdanu materiju pri Argelander institutu za astronomiju u Bonnu. Astronomijom se aktivno bavi od vrlo rane životne dobi, a svoj rad trenutno fokusira na istraživanje zvjezdorodnih područja obližnjih galaksija.Duje Giljanović je dugogodišnji ljubitelj astronomije i nekada aktivni član Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor. Uskoro će upisati posljednju godinu dvojnog doktorata iz područja fizike elementarnih četica na zagrebačkom PMF-u i pariškom École polytechnique. Kao član CMS kolaboracije na CERN-u radi na proučavanju leptonskog raspada para Z bozona, a time i finih detalja Higgsovog mehanizma ključnog za razumijevanje porijekla mase elementarnih čestica.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime