Rijetko tko na plaži Firule u Splitu nije primijetio da se nasred ovog popularnog splitskog kupališta i okupljališta zadnje dvije sezone gomila hrpa kamenja. Sve je počelo simpatično kao mjesto gdje se odlagalo kamenje s plaže na hrpu kako ne bi bilo bolnih susreta za vrijeme kupanja, no u međuvremenu sve se pretvorilo u nešto sasvim drugo.

Brod od kamena je u međuvremenu betoniziran, a preko noći niknuo je i vez.

Na ovo je upozorila stranica “Dnevna doza splitskog nereda”. Za komentar smo upitali županijskog v.d.pročelnika za turizam i pomorstvo, Stipu Čogelju.

– Ovo se neće tolerirati. Inspekcija će izići na teren da bi se beton što prije uklonio – kazao nam je uvodno Čogelja.

Potom je najavio kampanju kojoj je cilj brža i lakša prijava sličnih pojava na pomorskom dobru.

– U ovoj godini pripremili smo kampanju “Pomorsko je dobro” kojoj je cilj građane educirati o devastaciji pomorskog dobra i uložiti dodatna sredstva u ranu detekciju i reakciju na isto. Županija nije odgovorna za inspekcijski nadzor i devastaciju, ali je voljna uložiti dodatna sredstva i ljudske potencijale kako bi se olakšao rad inspekcijskih službi i efikasno spriječili ovakvi i slični događaji.

Pomorsko dobro je dobro od općeg interesa i naš najveći resurs, moramo napraviti sve kako bi ga zaštitili u suradnji s nadležnim jedinicama lokalne samouprave, a kojima želimo biti partner u redovnom upravljanju pomorskim dobrom – zaključuje Čogelja.

Ostaje vidjeti koliko će inspekcija biti brza u ovom slučaju.