Usječena u obronke Kapele - uvala je Žrnovnica! Voda koja se ulijeva u nju i ona koja u njoj izvire - pitka je!
- Novljanska Žrnovnica je jedan brend, poslije Zavratnice, drugi fjord na ovom dijelu Jadrana, tako da što možemo reći? Voda je vrhunske kvalitete, izvorska je i stvarno je blagodat da možemo piti vodu iz novljanske Žrnovnice, koja je stvarno među najboljim vodama u Hrvatskoj, naglasio je za HRT Igor Uremović, direktor Vodovoda i odvodnje Žrnovnica Crikvenica Vinodol.
Prvi vodovod je izgrađen prije gotovo stotinu godina, a danas je vodovodna mreža duga 400 kilometara i dolazi do gotovo svakog od 30 000 kućanstava.
- Iza mojih leđa je jedan gorski sliv - gorsko kotarski. Voda dolazi podzemno, što je interesantno i ono što vidite je jedan dio vode koji izbija na površinu, ulijeva se u more. Voda ide kroz vodu pod zemlju, filtrira se, bogata je kalcijevim i magnezijevim solima, kazao je Ante Maretić, voditelj laboratorija Vodovoda i odvodnje Žrnovnica Crikvenica Vinodol.
A s druge strane je sliv s Velebita - iz Like!
- To nam je lička voda koja podzemno dolazi iz Like. To su u ovo doba velike količine vode. Čujete tu buku iza leđa. Voda prodire u more, istaknuo je Maretić.
- Rasjedna zona je tako jaka da se te vode ne miješaju. 1964. godine su povezane tunelom, tako da mi sada u našem sabirnom bazenu imamo goransku vodu i ličku vodu, naglasio je Uremović.
Geografski raritet
Upravo spajanje ta dva sliva je geografski raritet!
- UNESCO je prepoznao sve to. Ovdje je rasjedna zona tako jaka da se na mikro lokalitetu Žrnovnice nalaze 2 velika sliva - jedan sliv je Gorski kotar, to je izdašniji sliv, to je ličko vodonosno polje i ovaj sav potez zapadno od nas, međutim mi smo ujedno i najzapadniji izvor rijeke Gacke i Like, gdje voda podzemnim tokom dolazi na izvorište, kazao je.
Voda koja je protjecala kroz podzemlje, kao najbolji filtar, vrhunske je kakvoće.
- Kraške su vode koje prolaze kroz zemlju, kroz stijene. Ta voda sve kupi što je dobro i nosi sa sobom. Izdašna je s kisikom, što je isto jako dobro, istaknuo je Maretić.
Temperatura vode u uvali je desetak stupnjeva - i ljeti i zimi, a konstantna je i temperatura vode na izvorištima.
- Voda što je hladnija, to je bolja. Voda koja dolazi na izvorište Žrnovnica varira od 8-8,5 stupnjeva, tako da je nama relativno lako upravljati s tim izvorom, rekao je Uremović.
Piti "sirovu" vodu ovdje je povlastica, iako se okus puno ne razlikuje od one iz slavine.
Ispravna voda
- Ta voda prije svega nije tvrda, mutnoća je niska, otopljeni anioni u toj vodi su uvijek u dopuštenim granicama, kazao je Lovro Baričević, laborant u internom laboratoriju Vodovoda i odvodnje Žrnovnica Crikvenica Vinodol.
Uvijek je ispravna! Nikada, niti kao preporuka, nije bilo potrebe za prokuhavanjem!
- Ovdje se provode sva ispitivanja, kemijska i mikrobiološka, dodao je Baričević.
A to je područje Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine Vinodolske! Broj potrošača ljeti bude veći od 100 000. Novi izvori jamče sigurnost za desetljeća koja dolaze, a ovo je jedan od najizdašnijih izvora u Primorsko-goranskoj županiji. Vode ima više nego dovoljno- znači to da iz uvale zimi izlazi više od dva kubika vode u sekundi, ali, što je još važnije - i više od 600 litara u sekundi u najsušnijem razdoblju. Upravo je stog Žrnovnica bila i ostala izvor života ovoga kraja!
Prilog pogledajte ovdje.




