Ovog petka, 3. studenog od 8:30 sati u programu Radija Sunce biti će emitirana jubilarna 500. edukativna emisija „Mediteranske najzdravije namirnice svijeta“.
Prva emisija emitirana je 28. ožujka 2014. Jedna je od rijetkih radijskih dugometražnih emisija koja promovira mediteransku prehranu kao jedan od najboljih znanstveno priznatih načina prehrane na svijetu što je potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija i svojim priznanjem nematerijalne kulturne baštine i zaštitio UNESCO. Uz tehničku podršku kolega sa radija, voditeljica i urednica emisije je Andrea Viđak Midžor dok je suvoditelj i suurednik Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti ''George Mateljan'' koji djeluje u okviru Udruge Zdravi grad iz Splita.
Hrvatsko-američki autor George Mateljan svjetski je poznat po svojim knjigama o zdravoj prehrani. Njegova fondacija iz Seattlea više od 30 godina financirala je i proučavala neovisna znanstvena istraživanja u području hrane na temelju čega su nastale Georgeove brojne knjige i monumentalno djelo 'Najzdravije namirnice svijeta', koju još zovu i ''zelena Biblija'' zbog opsega i vrijednosti informacija koje sadrži.
Kao poklon rodnom gradu George Mateljan je u Splitu prije petnaestak godina osnovao Centar izvrsnosti koji nosi njegovo ime i bavi se edukacijom stanovništva. U tom cilju Radio Sunce i Centar izvrsnosti „George Mateljan“ koji djeluje u udruzi Zdravi grad u Splitu osmislili su i emisiju ''Mediteranske najzdravije namirnice svijeta'' koja se ovog petka emitira po 500. put - kazuje nam Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti.
Emisija je pokrenuta s ciljem edukacije javnosti. Kakve teme emisija donosi?
Tako je. Cilj emisije je našim ljudima podignuti svijest o najzdravijem načinu prehrane i potaknuti na razmišljanje o učinkovitom načinu kako prehranom možemo unaprijediti svoje zdravstveno stanje. Teme emisija se naslanjaju na knjigu Georgea Mateljana ''Najzdravije namirnice svijeta''. Svakog petka donosimo informacije o jednoj namirnici iz našeg mediteranskog podneblja. Tako slušatelji imaju prilike čuti kako odabrati i čuvati tu namirnicu, zatim kako ju pripremiti i kuhati, da bismo dobili najbolji okus i maksimalno sačuvali hranjive sastojke i sve blagodati koje baš ta namirnica ima za naše zdravlje.
Nisu li te informacije već dio naše svakodnevne prakse i rutine kod pripreme obroka?
Svakako da jesu. Ovako na prvu, možda se čini gotovo banalno objašnjavati našim slušateljima kako odabrati i skuhati ručak, no čak i male intervencije čine jako veliku razliku. Primjerice, kuhanje čak i samo minutu više, smanjuje u velikom postotku količinu vitamina i hranjivih tvari u hrani. Istraživanja koja je tim Georgea Mateljana proveo na kalifornijskom sveučilištu uspjela su pokazati optimalno vrijeme kuhanja da bismo od namirnice zadržali njezin bogati okus i optimalno sačuvali hranjive tvari. Neke su namirnice pripremali na različite načine (primjerice, kuhali 1 minutu, pa 2 minute, pa 3 minute) preko stotinu puta i svaki put kušali i mjerili hranjive sastojke. To su istraživanja koja zahtijevaju mnogo vremena i novca. Danas su sve te informacije u Georgeovoj knjizi i upravo takve informacije donosimo u emisiji, što je zaista vrijedno svima koji žele jesti najukusnije i najzdravije. Mnogu su upravo zbog toga i promijenili svoje dugogodišnje prakse kod pripreme obroka. Često nam kažu da smo im u dobroj mjeri i olakšali posao oko pripreme ručka.
Dakle, knjiga donosi informacije o hrani koje prezentirate u emisiji. Jesu li sve informacije plod istraživanja Georgea Mateljana?
Riječ je o neovisnim znanstvenim istraživanjima indeksiranim na Pub Med i drugim znanstvenim bazama. O znanstvenoj vrijednosti informacija iz knjige govorili su u emisijama i neki od recenzenata same knjige. Prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, profesorica biokemije i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu u Splitu ističe kako je Mateljan uvijek iznova fascinira jer vrlo umješno brojne znanstvene podatke o hrani uvrštava u svoju knjigu kako bi ih razumjeli i stručnjaci i laici. Globalnu i primjenjivu vrijednost informacija u knjizi naglašava i prof. dr. sc. Irena Colić Barić, profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu ističući nepretenciozno da je rad Georgea Mateljana čak u rangu rada za Nobelovu nagradu.
Jedan od recenzenata knjige doc. dr. sc. Vedran Poljak gostovao je u emisiji dok je bio voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Docent Poljak naglašava kako je George Mateljan uspio, kao nitko nikada, sinergijski povezati američki znanstveni pristup te vlastita znanja i spoznaje o hrani iz svoga užeg dalmatinskog zavičaja i iskustva koja je stekao na putovanjima i brojnim svjetskim školama kuhanja. Knjiga je danas refenca za prehranu na mnogim američkim sveučilištima. Dakle, riječ je o sinergiji neovisnih znanstvenih istraživanjima koja su George Mateljan i njegov tim proučavali u znanstvenim bazama te praktičnih istraživanja koja su oni provodili u Kaliforniji, kao i mnogi drugi neovisni istraživači u području prehrane.
Je li u emisiji gostovao i autor knjige?
George Mateljan živi svoje aktivne umirovljeničke dane na Havajima. Obično telefonski gostuje svaku stotu emisiju, pa tako očekujemo njegovo uključenje i ovog petka. Svaki put iznio je pohvale emisiji te otkrio da je i sam neko vrijeme sudjelovao u emisiji sličnog tipa na jednom američkom radiju.
Kakvi su dojmovi slušatelja?
Slušatelji su vrlo zainteresirani za ovakav tip emisije. Naime, ako dobijete korisnu informaciju kako će vam ručak biti ukusniji, a usto i zdraviji, razumljivo je da ljude to privlači. Posebice ako još i djeca rado jedu povrće pripremljeno na najzdraviji način.
U čemu je ta razlika, da djeca tako pripremljene namirnice rado jedu?
Upravo u tome da se čuvaju prirodni okusi. Kod djece su okusni pupoljci čisti i djeca se navikavaju na okuse od malena. Ako djeci prezentirate kako je riječ o tome da će jesti zdravo, da će jesti ukusno i da je to radost prehrane, a nakon toga dobiju zaista ukusnu namirnicu, onda je to pravi put. Djecu ne možete prevariti. Vrijedi reći ovdje da je i emisija ugostila djecu iz dviju splitskih osnovnih škola, Dobri i Mejaši, koja pohađaju izvannastavnu aktivnost o zdravlju. Njihovi su dojmovi zaista posebni. Upravo stoga mnogi roditelji, bake, djedovi i drugi koji kuhaju djeci iznimno cijene sve informacije koje mogu čuti u emisiji svakog petka u programu Radija Sunce, o čemu pišu mailove redaciji ili zovu telefonski kako bi izrekli pohvalu emisiji – kaže nam Željko Petrović, kourednik emisije Mediteranske najzdravije namirnice svijeta.
Ako možda do sada niste zavirili u svijet mediteranske prehrane, odnosno najboljih znanstveno potvrđenih informacija o toj temi, prilika je već ovog petka, od 8.30 sati na valovima Radio Sunca. Repriza emisije je u nedjelju od 16.30 sati.