ADRIATIC TRADITIONAL WINE & FOOD FAIR - ZINFEST 2023 je trodnevno međunarodno događanje u Kaštelima u zavičaju Crljenka kaštelanskog i pradomovini svjetski poznatog i priznatog Zinfandela, koje će se održati 16.i 17. studenog u Marini Kaštela.
Riječ je o Festivalu Crljenak i rođaci koji spaja događanja kojima se želi doprinijeti jačanju svijesti o mogućnostima za ostvarenje jače prepoznatljivosti vina od kaštelanskog Crljenka kao i samih Kaštela i Dalmacije kao pradomovine Crljenka kaštelanskog.
Protekle godine navršilo se 22 godine od povijesnog otkrića kako su Kaštela pradomovina Zinfandela, a kaštelanski Crljenak njegov direktni predak. Značaj tog otkrića je uvelike važan za Grad Kaštela, Dalmaciju i Republiku Hrvatsku jer putem ove spoznaje možemo zajedno jačati prepoznatljivost naših prostora na internacionalnom nivou.
Na današnjoj pressici za mediji sudjelovali su organizatori iz klastera Zora, dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić, Joško Stella izaslanik direktorice TZ Splitsko-dalmatinske županije, Renata Tešija koordinatorica projekta "Skrivena Dalmacija", Robert Predrag Žmire koji te - kaštelanski vinar Ivan Kovač Matela.
- Program događanja će nam ponuditi radionice s kušanjima vina, vođene poznatim somelierima, kušanje tradicijskih jela pripremljenih od vrhunskih kuhara, ali i od pučkih kuhara, predstavljanje projekata i inicijativa kao i dosta poslovnih sastanaka. Na samom Zinfestu bit će 60 predstavljanja i sudjeluje oko 100 ljudi, tako da vjerujemo kako će svatko pronaći nešto za sebe, kazao je Srećko Radnić iz klastera Zora.
- Grad Kaštela uvijek podupire ovakva događanja i hvala svima koji priču o Crljenku kaštelanskom želite ispričati na najljepši način. Prvenstveno mislim na naše vinare, vinogradare, djelatnike u turizmu te naše medije koji šire priču o vinima te nas tako, što je nama i cilj, postavljaju na svjetsku vinsku kartu, kazala je dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.
ADRIATIC TRADITIONAL WINE & FOOD FAIR (ATWFF) - Jadranski sajam tradicijskih jela i vina uključuje dva dana gastronomskih užitaka gdje će se predstaviti ugostiteljske skole sa svojim učenicima, poznati kuhari ali i kuhari amateri.
- Mi se trudimo u našem restoranu na više načina zastupati Dalmaciju, ne samo okusima koje stavljamo na tanjur, nego i vinima. Tako su najčešće zastupljena naša dalmatinska vina ali bih volio da ima više autohtonih vrsta kao što su Babica, Dobričić kojih nema u svijetu, a mi ih imamo ali ne njegujemo dovoljno. Na ovogodišnjem Zinfestu pokušat ćemo prezentirati neka autohtona jela te ih sljubiti s Crljenkom, pojasnio je trogirski kuhar Predrag Žmire.
- Ovo je jedna izvrsna eno-gastro baštinska manifestacija koju podržava Splitsko-dalmatinska županija u cilju promocije i očuvanja tradicijske vinske sorte, pojasnila je Renata Tešija , a s njom te složio i Joško Stella koji je nadodao kako je ovo izuzetna manifestacija koja promovira izvorna kaštelanska vina te privlači turiste kroz cijelu godinu. Osim pohvala osvrnuo se i na vinsku problematiku.
- Smatram da trebamo napraviti institucionalnu podršku vinarima, da mladi vinari nastave tradiciju, jer pitanje je hoćemo li s ovog generacijom vinara imati njihove nasljednike. To je naša realnost te mislim kako trebamo ponuditi apsolutnu podršku vinarima, kazao je Joško Stella.