Pretežno sunčana nedjelja donijela je predah od hladnoće koja nas je pratila zadnjih dana. Na nekim dijelovima obale temperature su u najtoplijem dijelu dana dosezale ugodnih 12 stupnjeva, a čak je u Zagori bilo do 8°C. Ipak, zatopljenje je kratkom maha jer se već u nadolazećoj noći očekuje mraz.

Novi tjedan općenito će biti hladan. Čak u pet dana u tjednu moguć je mraz uz obalu i na otocima. Oborina će uglavnom biti između utorka i srijede, a mnoge zanima hoće li padati snijeg. Krenimo redom.

Ponedjeljak će biti pretežno sunčan. Ujutro će puhati umjerena do jaka tramontana s olujnim udarima, sve će više slabiti tijekom dana. Bit će znatno hladnije u odnosu na nedjelju. Najviše dnevne temperature u Zagori oko nule, uz obalu i na otocima od 2 do 5°C. Navečer je mraz moguć i uz obalu.

Očekivane minimalne temperature zraka u ponedjeljak ujutro

Utorak će početi djelomično sunčan, ali će se već ujutro na sjeveru Dalmacije jače naoblačiti. U Zagori će početi snijeg, uz obalu kiša i snijeg. Oborine će se prema večeri proširiti na ostatak Dalmacije. U Zagori će ponegdje do ponoći pasti i desetak centimetara snijega. Snijeg će padati u višim predjelima Brača, Hvara, Pelješca… Uz obalu sjeverne i srednje Dalmacije vrlo male razlike u temperature bit će presudne hoće li padati snijeg, ali barem povremeno padanje snijega moguće je od Šibenika do Ploča. Na moru je navečer moguća i grmljavina. Na moru će zapuhati jugo koje će najjače biti navečer na dubrovačkom području. Uz obalu uglavnom levant. Najhladnije će biti prvih sati utorka kada je mraz moguć ponegdje uz obalu i na otocima, a u Zagori će biti umjerenog mraza. Najviše dnevne temperature od 0°C ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima koliko će biti u večernjim satima.

Bilo kako bilo, nema nikakve sumnje da će do kraja utorka velik dio Dalmacije biti pod snježnim pokrivačem, možda već od Klisa, stoga se nadamo da su lokalne zimske službe spremne za nadolazeći scenarij.

Očekivana visina snježnog pokrivača u prvim satima srijede u Dalmaciji

U srijedu još samo u početku oblačno uz kišu i snijeg, u Zagori imotskog i vrgoračkog područja može pasti preko 10 cm snijega. Tijekom jutra prestanak oborina, a popodne i postupno razvedravanje. Ujutro umjerena tramontana, navečer će zapuhati jaka bura s olujnim udarima. Malo toplije nego u utorak s najvišim dnevnim temperaturama u Zagori do 2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C.

Četvrtak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme. Samo na Kamešnici i Dinari može biti slabog snijega. Puhat će umjerena bura s pojačanim udarim. Ponovno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 2 do 7°C. Navečer je moguć mraz i uz obalu.

Petak će biti pretežno sunčan. Puhat će slaba bura. Jutro i večer vrlo hladno s temperaturama oko 0°C uz obalu i na otocima, u Zagori ispod -5°C. Najviše dnevne temperature većinom od 2 do 6°C.

U subotu sunčano, tiho, a danju tek malo toplije. Nešto više oblaka i još samo malo toplije bit će u nedjelju.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime