Žestoke reakcije: “Neprihvatljivo je što Hajduk radi Caktašu. Ne smije biti ucjena ni prisilnih uvjeta”

"Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa" - ističu


Bivši kapetan Hajduka Mijo Caktaš nije potpisao novi ugovor s klubom, nije pristao na smanjenje plaće i s još dvojicom iz prve momčadi prebačen je za Hajduk „B“. No, prema pravilniku ni tamo neće moći igrati jer je već ove sezone nastupio za prvu momčad. Niti on niti Jradi.


A stav kluba je jasan, tko neće biti na Poljudu na jesen, odnosno onaj tko ostaje samo do ljeta, igrati neće ! Mjio Caktaš i njegov manager nisu za smanjenje ugovora, nisu prihvatili ponude za igranje u Kini ili Saudijskoj Arabiji pa je situacija tim još teža.

No, jesu li u Hajduku pogriješili? Sjećamo se „slučaja Vejić“ kada je ovaj Pločanin udaljen iz prve momčadi i morao na ranojutarnje trčanje jer nije htio pristati na manju plaću. Kako sportski direktor objašnjava dovođenje četiri  pojačanja u prijelaznom roku od koja tri ostaju do ljeta? Trener Tramezzani ni na njih ne može računati ako govorimo o slaganju momčadi za slijedeću sezonu.

Oglasio se sindikat nogometaša koji štiti interese igrača.

Priopćenje Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” prenosimo u cijelosti:“Odluku HNK Hajduk da pojedini igrači, među kojima je i kapetan Mijo Caktaš, budu prebačeni u B momčad zato što ne pristaju na smanjenje (produženje) ugovora, smatramo neprihvatljivom. Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa.

U prilog tome navodimo jedan aktualan primjer, kao pokazatelj najbolje prakse. Predsjednik FC Bayern javno je obznanio da nema problema između kluba i igrača Davida Alabe, unatoč prekidu u pregovorima za novi ugovor.Igrač je odigrao sve utakmice za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti.

U svakoj momčadi trebaju igrati najbolji igrači, a ne oni koji pristaju na određene uvjete ili na smanjenje ugovora. Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima.

Ovakva odluka nikako nije primjer pozitivne klupske politike i može vrijediti desetak dana te šalje krivu poruku aktualnim i budućim igračima. Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi:

“Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga s odgovarajućom momčadi.”

HUNS i HNK Hajduk oduvijek imaju primjeren odnos i kvalitetnu suradnju. Svjesni smo da je prije svega ekonomska, ali i opća situacija kao posljedica pandemije vrlo ozbiljna na svim životnim područjima. Profesionalni nogomet nije izuzetak, naprotiv. No, isto tako, uvjereni smo da je svaki konstruktivan pristup, dijalog i međusobno uvažavanje temelj svakog odnosa. Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža i bio primjer dobre prakse, okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjerima iz Munchena, Madrida ili Manchestera” – stoji u današnjem priopćenju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nogometni sindikat (@huns_nogometni_sindikat)

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime