Žestoke reakcije na prijedlog Obiteljskog zakona: Izvanbračni i bračni parovi više nemaju ista prava

"Hrvatska stvarno ide putevima Turske" - proučili su iz oporbe

Kada je 27. rujna prošle godine u javnu raspravu pušten novi prijedlog Obiteljskog zakona, bila su potrebna samo 24 sata da ga Vlada povuče. Jer već je prvi dan taj prijedlog izazvao oštre kritike i revolt zbog nekih odredaba, a posebno zbog definicije obitelji koje nije bilo u prijašnjim zakonima.


Sporna definicija glasila je ovako: “U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.” A podigla je na noge političare, pravnu struku i nevladine organizacije. Sve je završilo tako da je taj prijedlog zakona u javnoj raspravi bio najkraće u povijesti hrvatskih zakona, piše Dnevnik.hr.

Osim na spornu definiciju obitelji javnost je reagirala i na još neke odredbe, poput ponovnog uvođenja medijacije prilikom razvoda, priznanja očinstva za nerođeno dijete i slično.

Danas je Jutarnji list objavio novi prijedlog ovog zakona i već sada čini se da će i on izazvati jednako burne reakcije. U novom prijedlogu Obiteljskog zakona, ostao je naime dio odredbi za koje je najavljivano da će biti izbačene, pa tako izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”, razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan izbačen je u potpunosti, a posebnog skrbnika – odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete – plaćat će roditelji.

“Grozno, grozno… Lagano idemo prema tome da se kao i u Turskoj ozakoni kazneno djelo preljuba. To je još jedini put koji vidim za Hrvatsku s ovom vlasti. Dakle ovo je naprosto suludo, loše…”, komentirala je novi prijedlog za Dnevnik.hr Milanka Opačić (SDP), bivša ministrica socijalne obitelji i mladih, u čijem je mandatu donesen aktualni Obiteljski zakon.

“Pobjeda odvjetničkog lobija i loš potez ministrice”

“Loše je zbog toga što će se ponovno djeca izlagati sudskim procesima, ponovno će djeca biti u središtu sukoba između roditelja. Mi smo dobili to da se 70 posto ljudi razvodi dogovorno, tu djeca nisu zlostavljanja, alimentacije se puno redovitije plaćaju, to je stvar međusobnog dogovora. Ako se budu plaćali posebni skrbnici po odvjetničkoj tarifi u zemlji u kojoj galopira siromaštvo, mene zanima koji će to roditelj platiti svom djetetu skrbnika po odvjetničkoj tarifi, a onda još i odvjetnika. Dakle, ovo je definitivno pobjeda odvjetničkog lobija, na što oni imaju pravo, dakle boriti se za svoj posao. Ali to je i loš potez ministrice koja bi trebala misliti o djeci.Ponovno će djeca stradati, ponovno ćemo imati pune klinike djece koja su psihološki traumatizirana zbog razvoda braka u kojem se dva odvjetnika bore za interese roditelja”, ogorčena je Opačić.

Poručila je da će se osobno boriti da ništa od toga ne prođe i kada na red dođe drugo čitanje Zakona, javno će govoriti o njemu jer ga vidi kao korak unatrag.Na pitanje kako bi se u ovoj situaciji mogli postaviti HDZ-ovi koalicijski partneri, prvenstveno HNS, kaže da ni sama iskreno ne zna jer se, kaže, ne može ni njima sve natovariti na leđa da moraju.

“Ne mogu prihvatiti ovo, ne mogu prihvatiti ono. I oni najvjerojatnije imaju ograničene mogućnosti pregovaranja”, kaže Opačić i dodaje kako joj doista nije jasno zašto se ide protiv djece.

Dotaknula se i dijela zakona koji se tiče izvanbračnih zajednica koje neće biti izjednačene s bračnima i koje će djecu moći posvajati samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”.

“Oduzimanje prava izvanbračnim zajednicama, istospolnim zajednicama… što to znači? Da ćemo ljude prisilom držati u braku, da neće biti nasilja, da će djeci biti bolje, da su to kvalitetniji roditelji samo zato što imaju papir i prsten na ruci?”, pita se Opačić i još jednom poručuje da Hrvatska stvarno ide putevima Turske, javlja Dnevnik.hr.

“Zemlja koja je stalno išla korak naprijed, sad odjedanput ide dva koraka unatrag”, zaključuje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0