Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ZELENA OAZA PORED SPLITA PRAVI JE PRIMJER SUŽIVOTA SA PRIRODOM Regenerativna poljoprivreda put je prema zdravijoj i vedrijoj budućnosti, evo kako i vi možete sudjelovati

Tvrtka Održivo svoje imanje ima u Biskome gdje uzgajaju voće, povrće i začine koristeći principe regenerativne poljoprivrede, a za širu zajednicu nude tečajeve i radionice na ovu temu
ANAMARIJA KOLIMBATOVIĆ / Foto: Održivo d.o.o.14. lipnja 2024. 16:24
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Borba za zdraviju i vedriju budućnost je u punom jeku. Mnoštvo organizacija, udruga i pojedinaca brinu se za okoliš, prirodu i održivi razvoj, a sve kroz inovativne prakse i tehnike.

Opće je poznato da će u budućnosti ključni resursi biti čista voda i hrana. Uvid u to imamo i u danas kada svjedočimo porastu nestašice hrane i pothranjenosti što je još uvijek veliki problem u mnogim državama trećeg svijeta.

Po studiji Ujedinjenih naroda iz 2023. godine 828 milijuna ljudi iz cijelog svijeta gladuje, a mnoštvo ih živi ispod granice siromaštva. Poražavajuće statistike nam govore da je budućnost već sada te da svaka osoba na svijetu nema osnovne potrebe zadovoljene.

Ekonomija raspodjele u ovom slučaju potvrđuje nerazmjernu podjelu dobara između kontinenata. Europa i SAD, Kanada i ostale svjetske sile uživaju nad prosječni standard, hrana iz cijelog svijeta dostupna za narudžbu u svakom trenutku dok ljudi iz Afrike i Azije se još uvijek bore za komadić kruha.

Važno je spomenuti i veliku glad koja je zahvatila zapadnu Afriku tijekom pandemije koronavirusa. To je naša stvarnost. U 21. stoljeću ljudi gladuju.

Vrijeme je da se svijet prebaci na održive sustave

Zanimljivo, naš sugovornik nam je rekao kako u prirodi održivost zapravo ne postoji, ali postoji blagostanje.

Na ovu temu razgovarali smo sa direktorom društvenog poduzeća Održivo d.o.o. koje se bavi permakulturnim dizajnom, arhitektonskim projektiranjem i urbanističkim planiranjem. Usmjereni su na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša.

Poseban naglasak pri projektiranju stavljaju na održivost i učinkovitost objekata kao i regenerativno djelovanje na okoliš.

Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo ispričao nam je sve o regenerativnoj poljoprivredi. Radi se o sustavu koji se fokusira na obnovu i poboljšanje zdravlja tla, bioraznolikosti, te cjelokupnog ekosustava. Cilj je stvoriti poljoprivredne sustave koji su održivi i otporni, smanjujući štetne utjecaje na okoliš i povećavajući proizvodnju na dugoročno održiv način.

Što to zapravo znači?

Regenerativna poljoprivreda djeluje na način da se održava plodnost tla u dugoročnom roku dok se kratkoročni rezultati očituju u zdravom voću i povrću, začinima i biljkama.

Na taj način se stvara kružni proces u prirodi pri kojem ljudi sebi osiguraju zdravu i ukusnu hranu bez da iscrpe i osiromaše tlo. Ovaj pristup proizvodnji hrane još je jedan dokaz da čovjek i priroda mogu i trebaju živjeti u skladu te da je ekonomija na strani tog suživota.

Ova praksa svoj najpoznatiji oblik poprimila je u Australiji gdje postoji velik broj imanja koji na ovaj način proizvode hranu, osmišljavaju inovativne koncepte i u isto vrijeme pomažu regeneraciji prirode.

U Europi ovaj sustav je najpoznatiji u Austriji i Španjolskoj gdje je naš sugovornik i odlazio kako bi učio od najboljih i te prakse primjenio u Splitu.

Tvrtka Održivo svoje imanje ima u Biskome gdje uzgajaju voće, povrće i začine koristeći principe regenerativne poljoprivrede.

farma bisko odrzivo 4

Također je važno naglasiti da ovo društveno poduzeće djeluje već 10 godina, a zajednici nude tečajeve i radionice regenerativne poljoprivrede, intenzivnog biouzgoja i uzgoja shiitake gljive.

farma bisko odrzivo 1

Kako možete sudjelovati?

Uvijek možete pratiti društvene i web stranice društvenog poduzeća Održivo kako bi popratili najnovije vijesti i novosti o održivim praksama u poljoprivredi, a nude i razne radionice tijekom godine koje će vas naučiti svemu o regenerativnoj poljoprivredi i kako je ova praksa stvaran, pozitivan primjer djelovanja sa i uz prirodu.

Upravo u subotu 15. lipnja održat će se radionica o osnovama, načelima, operacijama i praktičnoj primjeni regenerativne poljoprivrede na mikrofarmi u Krušvaru, Bisko.

U sklopu radionice održat će se vođeni obilazak imanja, permakulturni dizajna imanja, prirodna gradnja stambeno gospodarskog sklopa – drvena konstrukcija i hempcrete, održivi energetski sustav-pasivni dizajn, solarna elektrana, toplinska pumpa, sustav skupljanja kišnice, te proizvodnog sustava imanja; biointenzivni uzgoj povrća, međuredni uzgoj voća i orašida, začinskog bilja i cvijeća.

Agronom Igor Zlojtro predstaviti će uvod u osnove i načela regenerativne poljoprivrede te moguće operacije i njihovu primjenu u lokalnom kontekstu.

Hrvoje Bota će održati radionicu i demonstraciju biointenzivnog uzgoja povrća za tržište, planiranje i pripremu gredica, optimalne razmake sadnje i sijanja, berbu i dostavu te ekonomsku vrijednost i isplativost pojedinih vrsta povrća.

Za kraj važno je naglasiti da regenerativna poljoprivreda predstavlja ključni korak prema održivom i ekološki prihvatljivom sustavu proizvodnje hrane. Kroz obnovu tla, povećanje bioraznolikosti i smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, ova praksa nudi obećavajuću budućnost za poljoprivredu, okoliš i društvo u cjelini.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
14
Haha
0
Nice
7
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VEČER BEZVREMENSKIH HITOVA NA PJACI: Splićani uz Magazin satima pjevali kao jedno!
35
min
VEČER BEZVREMENSKIH HITOVA NA PJACI: Splićani uz Magazin satima pjevali kao jedno!
ALKAR - ZABOK 80-73: Sinjani slavili nakon dvoznamenkastog rezultatskog zaostatka
59
min
ALKAR - ZABOK 80-73: Sinjani slavili nakon dvoznamenkastog rezultatskog zaostatka
Čarolija nad gradom: Pun mjesec osvijetlio sinjsku noć
1
sat
Čarolija nad gradom: Pun mjesec osvijetlio sinjsku noć
Sinj upalio drugu adventsku svijeću uz mirise blagdana i bogat večernji program
2
sat
Sinj upalio drugu adventsku svijeću uz mirise blagdana i bogat večernji program
Ribola Kaštela u polufinalu Kupa nakon preokreta protiv Dinama
2
sat
Ribola Kaštela u polufinalu Kupa nakon preokreta protiv Dinama
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    6. prosinca 2025. 13:43
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
  • Ratni invalid traži 10.600 eura od HDZ-a: "Učlanili su me u stranku bez pristanka., osjećam se silovan, prljav i obezvrijeđen"
    Ratni invalid traži 10.600 eura od HDZ-a: "Učlanili su me u stranku bez pristanka., osjećam se silovan, prljav i obezvrijeđen"
    6. prosinca 2025. 12:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.